Започна строителството на "Велико Търново Хилс" -­ първото жилищно сателитно селище в България, съобщи областният всекидневник "Янтра днес".

Строителството е започнало вчера, на връх празника на старата българска столица, със счупване на бутилка шампанско.

В ритуала участваха Петър Христов и Рон Дихно, представители на "България Инвестмънт Груп" ООД, и кметът на Община В. Търново д-р Румен Рашев, а първият камък положи владиката.

Началото на строителството бе дадено в присъствието на Н. Пр. Майкъл Хъмфрис, ръководител на Постоянното представителство на ЕК в България, посланиците на Норвегия и Индонезия у нас, генералния консул на Русия в Русе, делегациите от побратимените на В. Търново градове Твер и Серес, политици, кметове и председатели на общински съвети на общините в областта.

Комплексът ще е разположен върху 60 дка частна земя в местността Трошана на 2,5 км югоизточно от В. Търново.

В проекта ще бъдат инвестирани близо 50 млн. евро. Инвеститор е "Велико Търново дивелъпмънт" АД, обединяващо "България Инвестмънт Груп" ООД, "Тидар България" АД, представлявано от Арие Бахар, "Асим Риъл Истейт", представлявано от Цвика Карми, и "Мейдън Груп" на братята Джонатан и Тзах Мейдън от Израел.

След 4 г. селището трябва да е напълно завършено, категорични са от "Велико Търново дивелъпмънт".

Сателитното селище е разделено на 5 квартала. В него ще живеят 4000 души. Ще има 7 дка зелени площи и паркове, 3 км улична мрежа, открит и закрит плувен басейн, детска градина, здравен център, търговски комплекс, надземни и подземни паркинги.

В комплекса ще бъдат построени близо 1000 апартамента в 11 блока и 43 еднофамилни къщи.