Бурж Халифа е най-високият небостъргач в света. Той се извисява на впечатляващите 829,8 метра или горе долу двойно на височината на емблематичния Емпайър Стейт Билдинг. Сградата може да стане още по-впечатляваща.

Дубайската архитектурна фирма ZNera Space предложи концептуален дизайн, включващ масивна пететажна кръгла структура, увита около най-високия небостъргач в света.

Концепцията, известна като Downtown Circle или казано по-просто - пръстен, съчетава лукса и футуристичното градско планиране в изключително амбициозен дизайн архитектите от компанията Нажмус Чоудри и Нийл Ремес, пише CNN.

Предвижда се конструкцията да бъде изградена на 550 метра над нивото на улицата, като ще има обиколка от повече от три километра. Пръстенът ще бъде поддържан от пет огромни стълба, които могат да имат друго предназначение. Структурата на стълбовете може да включва иновативен дизайн за филтриране на смог, създаден от ZNera Space, който беше награден на Световния архитектурен фестивал 2018 в категорията "Експериментален бъдещ проект".

Искахме да създадем микроклимат в центъра и "покрив" около ринга, за да контролираме температурата и да го направим по-удобен при горещо време", казва Чоудри.

Устойчив дизайн за бъдещето

В Дубай температурите често надвишават 40 градуса по Целзий и архитектите искат техният дизайн да начертае нови правила за устойчивост в региона. Целият таван ще бъде със слънчеви панели.

"Това, което искаме да направим е да внедрим технология, която вече сме използвали в предишен проект, а именно слънчеви водородни клетки", коментира Чоудри.

Концепцията предлага възможности за транспортиране от единия до другия край, включително електрическа трамвайна система, която може да достигне скорост от 100 километра в час, и инфраструктура за въздушни таксита.

Колкото и завладяващ и радикален дизайн да предлага така наречения Downtown Circle, той засега е практически и финансово неправдоподобен, признават архитектите на компанията Чоудри и Ремес.

"Това е нещо, което може да накара хората да преосмислят градското развитие, да преосмислят задръстванията в града. Обещаваме устойчив град", заявяват те.

Причината да изберат Бурж Халифа е, че е в много уплътнена градска зона и проблемите, които съпътстват район с много голямо градско население, добави Ремес.

Концепцията Downtown Circle ще съчетае жилищно пространство сред търговски, корпоративни и културни зони, за да формира цялостен "самостоятелен град в града", обясни Ремес.

"Ако живеете там, можете да стигнете до офиса си, можете да стигнете до парка, или можете до дома си за 15 до 20 минути пеша. В Дубай е трудно да направите това."

Акцентът в интериора на дизайна е непрекъснат зелен пояс, наречен Skypark, който свързва всичките пет етажа на структурата. "Skypark е централната част на целия дизайн", обясни Чоудри. "Това ще бъде зелено пространство със смесено предназначение."

Със зеления пояс в сърцето на структурата искаме да върнем селското стопанство и производството на храни в центъра на града."

Концепцията със сигурност привлича вниманието, но не всичко е положително. Има много критици, които смятат че дизайнът може да разруши структурата центъра на града.