Продажбите на жилища в САЩ се покачват минимално през юни благодарение на повишеното предлагане, а цените остават рекордни, според доклад на National Association of Realtors, цитиран от CNN.

През последната година ниското предлагане повиши цените. Медианната цена на съществуващо жилище през юни достига рекордно висока историческа стойност от $363 хил., ръст от 23% спрямо миналата година. Шестият месец на 2021 г. е 112-тият пореден на повишение на цените на годишна база.

Продажбите на съществуващи жилища растат с 1,4% през юни спрямо май, слагайки край на четиримесечния период на спад. Спрямо миналата година продажбите се увеличават с 23%.

Към края на юни има 1,25 млн. жилища за продажба, 3,3% ръст спрямо май и 18,8% спад спрямо миналата година. При настоящия темп на продажби, това се равнява на предлагане, което е достатъчно за 2,6 месеца. Балансираният пазар обичайно се нуждае от запас за 6 месеца.

От организацията посочват, че няма опасност от драстичен спад на цените през следващите месеци заради продължаващия недостиг, но те ще растат по-бавно.

Друга причина за повишение на медианната цена на жилищата е продажбата на по-големи жилищни имоти, казват още оттам.

Цените на жилищата в Швеция вече притесняват политиците

Цените на жилищата в най-голямата скандинавска държава вече притесняват и политиците

Те знаят какво трябва да направят, но е малко вероятно да го сторят — поне не достатъчно скоро