Поскъпването на цените на жилищата в Швеция поднови политическите призиви за премахване на спорно данъчно облекчение, което се смята за част от проблема, предава Bloomberg.

В парламента на страната има консенсус, че 30-процентната редукция на разходите за лихви по ипотечните кредити трябва да бъде премахната. Идеята се подкрепя и от централната банка, както и от финансовия регулатор. Но двете управляващи партии и миноритарната им коалиция са разделени относно спешността на задачата.

Миналия месец Bloomberg Economics нареди жилищния пазар в Швеция като най-"балонестия" в Европа. Поскъпването кара паричните власти в някои държави да се замислят относно повишение на лихвите. Но Риксбанк се е концентрирала върху инфлационната си цел и засега няма намерение да затяга паричната политика, което кара властите в страната да търсят други възможности.

Пандемията наду още повече балона при недвижимите имоти в Европа

Пандемията наду още повече балона при недвижимите имоти в Европа

Политиците търсят иновативни начини, с които да подкрепят предлагането, но ходовете са твърде плахи

Швеция все още позволява на гражданите, изтеглили ипотечен кредит, да получават данъчни облекчения. Премахването на политиката обаче трябва да е внимателно — през 1988 г. Великобритания го направи, което доведе до колапс на жилищния пазар, продължил години.

Именно това плаши и управляващата коалиция. Зелената партия иска премахването на данъчното облекчение още през следващата година, докато социалдемократите настояват постигане на по-широка политическа сделка. И двете формации обаче са съгласни, че промените трябва да са постепенни.

Цените на жилищата в най-голямата скандинавска държава се покачиха с около 20% през последните 12 месеца. Политиците обаче са принудени да пипат внимателно около жилищния пазар, след като през юни планове за дерегулация на жилищата под наем предизвика първите предсрочни избори от 1958 г. насам.

Премахването на данъчното облекчение ще увеличи приходите в хазната с около 20 млрд. крони ($2,3 млрд.), макар че никоя от партиите не иска спирането му внезапно.

Роберт Бойе, главен икономист в държавната банка SBAB, предупреди, че цените на жилищата могат да се сринат с 30%, ако мярката бъде приета.

От 2010 г. насам цените се покачиха със 74%, при средно 31% за Европейския съюз. Рекордьор обаче е Естония, където поскъпването е 127%.

България е в топ 10 по ръст на цените на жилищата в ЕС

България е в топ 10 по ръст на цените на жилищата в ЕС

От 2010 година насам цените са скочили с 40%, а наемите с 15%