Ако планът на Швеция успее, летището Bromma в западния край на Стокхолм ще бъде затворено и разрушено. А на негово място ще бъдат построени 30 хил. жилища, което ще помогне за облекчаване на недостига, който повиши цените, пише Reuters.

Швеция не е единствената страна, която търси иновативни начини да подкрепи предлагането на жилищата и, като крайна цел, да намали натрупването на ипотечен дълг, който заплашва цялата икономика.

В много големи европейски градове цените на жилищата растат от десетилетия заради коктейл от ниски лихви, недостиг на земя и строителство, което не може да настигне търсенето.

В Берлин местните власти планират да изградят над 5 хил. апартамента на терена на затвореното през ноември летище Tegel. Властите обмислят и подобен проект за евтини жилища на терена на летището Tempelhof в сърцето на града. В средносрочен план градът се нуждае от още 200 хил. апартамента, казват местните власти. Идеята е половината от тях да бъдат изградени с пари на данъкоплатците и субсидирани в рамките на закона за социално настаняване.

Пандемията засили проблема, след като предизвика търсене на по-големи жилища и безпрецедентни фискални и парични стимули, които свалиха лихвите.

"Очаквахме същото като през 2008 г. - спад на цените", казва Кей Еверет-Алън, директор International Residential Research в Knight Frank. "Нямахме представа, че правителствата ще подкрепят пазара по този начин".

Само в Берлин през последната година цените нараснаха с 11%.

Поскъпващите наеми са голям проблем за града, където само 17,4% от населението притежава къщата или апартамента, в който живее. В Германия като цяло около 50% от населението живее под наем.

В Стокхолм, Люксембург, Москва и Братислава жилищата растат с двуцифрен процент през последните 12 месеца. Само в малък брой градове като Мадрид се отчита поевтиняване. Швейцарската банка UBS подчертава Мюнхен, Франкфурт, Амстердам, Париж и Цюрих като градове, които са в риск от балон на пазара на недвижими имоти. Само във Варшава, Милано и Мадрид цените са разумни, сочи изследването.

"В краткосрочен план единственото решение (за хората) е да заемат все повече и повече и повече и това създава притеснения не само за отделните хора, но и за обществото като цяло", заяви гуверньорът на централната банка на Швеция Стефан Ингвес. По-рано миналата седмица централната банка във Финландия също отправи предупреждение относно високите нива на дълга на домакинствата.

Не в моя заден двор

Намирането на нови терени за строеж не е лесно в Европа.

Броят на полетите на летището Bromma се сринаха по време на пандемията, но Arlanda — основната аерогара в Стокхолм — може и да няма капацитета да се справи с целия трафик. Заради това основната опозиционна партия заяви вече, че ще прекрати плана за затваряне на Bromma, ако спечели изборите — и освен ако няма разширение на Arlanda.

В Берлин референдум от 2014 г. отхвърли плановете за строеж на терена на Tempelhof и ще бъде нужно ново допитване, за да бъде обърнато решението.

Във Великобритания правителството обяви планове да превърне празни офиси в жилища като част от плана за възстановяване от пандемията. По-рано през годината бе приет и нов закон, който да позволи превръщането на неизползвани магазини в апартаменти.

Но дори и тези промени да влязат в сила, няма да имат особен ефект.

В Швеция се изчислява, че ще бъде нужно изграждането на 30 хил. жилища всяка година — или колкото са планирани на територията на Bromma — за да бъде компенсиран недостигът. Анализатори казват, че са нужни структурни промени, които да донесат баланс.

В страната вече има и общо съгласие по мерки, които биха могли да помогнат — включително намаляване на данъчните облекчения при ипотечните кредити и освобождаване на регулирания наемен пазар. Облекчения са нужни и при правилата за строеж. Но политиците смятат промяната на тези правила като сигурен начин да загубят избиратели и малцина са тези, които биха посмели да се изправят срещу статуквото.

По-рано миналата седмица премиерът отказа да въведе отново местния данък върху жилищата, който бе премахнат през 2008 г. и който се смята за мощен метод за справяне с покачването на цените.

В краткосрочен план икономистите очакват от централните банки да охладят пазара с евентуалното покачване на лихвите. Дори в Нова Зеландия цените на жилищата бяха включени в задачите на централната банка.

На Стария континент Европейската централна банка признава, че на места вече са се надули балони, но не смята, че пазарът е систематично надценен. И призова местните регулаторите да се справят с проблема сами.

А и повишаване на лихвите не може да се очаква твърде скоро: "Просто казано, вероятно ще убием възстановяването, което виждаме в шведската икономика", казва зам.-председателят на централната банка Анна Бреман.