Турция е на първо място в Европа и на трето в света по доходност на депозитите. Лихвите върху влоговете в южната ни съседка са най-високите на Стария континент с ниво от 15% към юни 2018 година, показват данните на статистическата платформа Trading Economics.

В глобален мащаб на първо място по доходност е Аржентина с ниво на лихвите върху тези банкови продукти в рамките на 21,55% към края на 2017 година. Втора е Мозамбик с равнище от 17,10%.

Сред десетте страни, в които доходността на влоговете е най-голяма, попадат още няколко развиващи се страни. Над 9,7 на сто остават лихвите в Украйна и Армения, както и в Нигерия и Грузия. Над 9,7% са тези в Уганда, Египет и Монголия.

Най-високите лихви в света

Най-високите лихви в света

В Европа държавите, в които доходността на депозитите е най-висока, са извън Европейския съюз (ЕС). Извън Турция и Украйна, това са Беларус, Молдова и Сърбия с равнище на лихвите от съответно 8 на сто, 3,5 на сто и 1,75 на сто.

Сред държавите членки на първо място е Румъния, която се нарежда непосредствено след Сърбия с ниво от 1,50% към май 2018 година.

Най-високите лихви в Европа

Най-високите лихви в Европа

В глобален мащаб отново на Стария континент са и най-ниските лихви по депозитите с отрицателна доходност в четири от страните в ЕС. Начело е Швеция с ниво от -1,25% към април 2018 година, следвана от Норвегия с такова от -0,5%. На отрицателна територия са още лихвите в Швейцария и Унгария.

В топ 10 със страните с най-ниски лихви върху влоговете попадат още Хърватия, Чехия и България. При първата нивото е от 0,00%, а за вторите две - 0,05%. Данните за нашата страна са към декември 2017 година.

Най-ниските лихви в света

Най-ниските лихви в света