Въпросите как да изберем подходящият момент за закупуване на акции, как да предвидим падането и покачването на цените им и дали има някаква "тайна формула за успех", вълнуват много инвеститори на фондовите борси. Финансови експерти и успели инвеститори коментират за Прайм вижданията си по посочените въпроси.

На какво да се "заложи"

Сега големите инвестиционни фондове залагат главно на "компании в растеж". Основният фактор, който се изследва, е способността на компаниите да променят навиците на потребителите, да се променя реалността (компании gamechanger's), смята Григорий Сосновски, директор на регионалната мрежа за работа с богати клиенти в голяма инвестиционна компания.

Например, Стив Джобс "постави интернет в джоба ни" и сега всички телефони изглеждат като Iphone. Amazon направи онлайн пазаруването масово и продажбите на почти всичко отидоха ​​там, дори и на автомобили. Въпреки това, компании като Amazon или Tesla са доста редки поради своята уникалност.

Следователно, продължава Сосновски, в повечето случаи инвестиционните фондове се насочват към по-обикновени случаи, които трябва да отговарят на поне едно от две условия.

Едното условие е, продуктът или услугата на дадена компания да има потенциал да бъде търсена в бъдеще от многократно повече хора (например електрически автомобили).

Другото условие е, компанията да е в състояние значително да увеличи предлаганите продукти и/или услуги за всеки свой клиент от вече формираната (голяма) клиентска база. Например компания, която продава храна за вкъщи, да започне да прави доставки по домовете, след което да премине и към предлагане на куриерски и таксиметрови услуги.

Разбира се, дори изпълнението и на двете посочени условия не гарантира "излитане" на цената на акциите на компаниите. "Освен висококачествена идея, компанията трябва да бъде и компетентно управлявана, да има ясен и приложим финансов модел", отбелязва Сосновски.

Основният критерий за рационалност на финансовия модел е, повишаването на рентабилността. Разрастването на бизнеса трябва да доведе до ръст на печалбата. Ако компанията работи на загуба и всяка нова единица от продукт или услуга само увеличава тази загуба, тогава никаква идея няма да спаси такава фирма, отбелязва финансист пред Прайм.

Защо сривът на фондовия пазар може да е изгоден за инвестиции

Защо сривът на фондовия пазар може да е изгоден за инвестиции

Да се инвестира дългосрочно, с хоризонт от много години, съветват експерти

И каква е тайната на успеха?

Най-голямата тайна за успех на фондовия пазар е, че "тайна" просто не съществува, отбелязва инвестиционният експерт Григорий Сосновски. Няма конкретна тайна за успешния начин как да закупите акция на дадена компания, ден преди цената й да започне да "излита" нагоре.

В крайна сметка, ако имаше такъв доказан начин, рано или късно той щеше да бъде известен на повече хора. И следователно все повече хора биха се опитали да купят определени акции в даден момент. Но пък тогава и цената на въпросните акции щеше да реагира съответно, т.е. би "излетяла" по-рано от очакваното, отговаряйки на повишеното търсене.

"Затова има само един извод - за да спечелите от рязко покачване на цените на акциите, трябва вече да притежавате тези акции. А този срок, през който притежавате печелившите акции, може да се определя и с години. Например акциите на Tesla от 2014 г. до 2020 г. са удвоили цената си, но затова пък само през 2020 г. ръстът им беше около доста впечатляващите 8 пъти. Това движение, разбира се, компенсира целия период на изчакване", обяснява експертът.

Така че, за да имате (скокообразно) растящи акции в инвестиционния си портфейл, трябва да го диверсифицирате добре, т.е. да закупите акции от компании от различни сектори и държави, които отговарят на описаните две условия за растеж. И тогава шансът качествени идеи (компании) периодично да се появяват във вашия инвестиционен портфейл ще се увеличи значително в сравнение с това, ако - заложите само на една конкретна идея, или обратното, купувате много, без да подбирате акции на компании с потенциал за цялостен успех.

8-те най-ценни цитата на Бъфет за волатилността на пазарите

8-те най-ценни цитата на Бъфет за волатилността на пазарите

Нeстабилният пазар е идеален за всеки инвеститор, стига да се придържа към своя модел на инвестиране