Има една карта, на която всяка държава, дори и най-малките искат да присъстват. И това е картата на милиардерите. От скоро, България, вече е на тази карта, като официално първия български милиардер е едва на 30 години. Това е Владимир Тенев - един от създателите на финансовото приложение Робинхуд.

Иначе, според неофициални класация има още няколко милиардери в България, но това е доста спорен въпрос... На най-желаната карта присъстват съседни страни като Турция, Гърция и Румъния. На най-желаната карта е дори Кипър...

За тези, които не могат да си представят колко точно е един милиард лева, долара или евро сега ще им помогнем. Това е едно с девет нули след себе си. Като количество, това са десет палета пълни с банкноти с номинал от 100 валутни единици.

В света в момента има над 2 200 милиардера, според последната класация на изданието Forbes.

А сега, какви са шансовете ви да станете официално втория милиардер, излязал от България. За съжаление, ако останите в пределите на малката ни страна, или не направите интернационален бизнес - те не са особено големи.

Както виждаме, първия български милиардер, на пракитка е българин, създал собствен бизнес извън пределите на България.

Какви са шансовете на хората с висок доход?

Ако работите за 5 000 лева на месец (което означава, че трябва да сте на мениджърска позиция или поне IT-специалист) и заделяте цялата си заплата, т.е. не е ясно как поддържате съществуването си, то при доходност от 20% на година (резултат постиган само от няколко инвеститори в света в дългосрочен план), ще са ви необходими "само" 44 години, за да достигнете мечтаната цел от един милиард лева."

Не ви звучи невъзможно? Помислете пак... Трябва да заделяте целия си месечен доход и то в продължение на 44 години. Може би дори още по-трудно в цялото начинание, е да регистрирате доходност от 20% за подобен период.

Само ще припомним, че най-доходоносния актив в лицето на акциите на Altria за последните 50 години са носели точно подобна възвръщаемост от 20.6% на година. Какъв обаче, е шансa ви да познаете следващата Altria в морете от активи днес.

При един по-реалистичен сцанарий, да заделяте до 20% от дохода си, т.e. 1000 лева на месец (ако случайно дохода ви е 5 000 лева на месец) и някак си успеете да постигнете 10% доходност в дългосрочен план (каквато е дългосрочната доходност на S&P 500) ще са ви необходими 94 години, за да станете един от малкото милиардери в България.

Ако стартирате от по-висока база, т.е. изкарали сте вече първия си милион, нещата изглеждат доста по-оптимистични. В случай, че добавяте към тази спестена сума да кажем 200 000 лева на година и постигнете доходност от 7% в дългосрочен план, то срокът за първия ви милиард се понижава - до "едва" 82 години.

Тук отново има две уловки, за да имате шансове първия ви милиард да не ви надживее, трябва да сте изкарали първия си милион и да имате бизнес, който да ви позволява да пестите по 200 000 лева на година на примерно 18 годишна възраст.

Въпреки всичко казано дотук, не забравяйте, че всичко е просто сметки и статистика. А защо да не сте следващия Владимир Тенев, или пък дори Марк Закърбърг и трудност да ви представлява само първия милиард. После всичко става лесно...