Новата година настъпи. Как ще стигнете до целта си обаче, ако не знаете накъде сте тръгнали? Парите са сериозен бизнес. Колкото по-рано научите фундаментални неща за тях и за начина по който функционират, толкова по-добре. А за да дадете добър старт на децата си, учете ги какво са парите още от най-ранна детска възраст.

Един от най-честите начини да се въвлечем във финансови неприятности е, когато не се отнасяме сериозно към парите и към тяхното реално изражение и функции.

Ето девет неща за парите, които всеки възрастен трябва да знае и би било добре да го е научил по "лесния" начин, вместо по трудния. И все пак, ако не ги знаете, опитайте се да ги осъзнаете и проумеете през следващата 2019-та година.

Не получавате това, което не сте си поискали

Това важи за всичко, включително и за парите. А това, което може да не сте си поискали, са по-ниски лихви по кредита Ви, по-висока заплата, по-добра доходност за спестяванията Ви и така нататък. Винаги преговаряйте за всичко, това е основен принцип в живота, който е добре да следвате...

И първата стъпка към преговорите е просто да попитате. Само ще дам един пример... Непоискани 100 лева по-висока заплата, се равняват на 17 300 спестени лева след десет години. Защо да ги изтървате, само поради срам? А може би Вашият работодател чака да си поискате. Или пък, ако разберете, че няма да Ви вдигнат заплатата, може би е дошъл момента да започнете да си търсите по-добре платена такава...

Това да натрупате състояние зависи от вас

Повечето от най-богатите и най-влиятелни хора в света са самонаети. Дали ще е основателят на Oracle - Лари Елисън, Марк Закърбърг или Бил Гейтс, историята сочи, че най-сигурният път към богатството е да разчитате на собствените си усилия и възможности.

Няколко инвестиционни идеи за януари

Няколко инвестиционни идеи за януари

Какви са добрите възможности през месеца?

От това да работите за някой друг можете да попаднете в средната класа, но най-вероятно никога няма да станете богат, според съвременните стандарти. Пример можете да вземете и от Джон Поул ДеЖория, спал в колата си, преди да основе компанията си, направила го по-късно милиардер.

Кредитните карти не са пари в джоба ви

Това, трябва да си го повтаряте, докато не започнете да го сънувате! Кредитните карти са начин да пазарувате, а не източник на средства, за задоволяване на различни прищявки!!!

Когато използвате кредитните карти като пари, които са в джоба ви, в крайна сметка свършвате в задлъжнялост и живеете над възможностите си. А това да "живеете под възможностите си", не случайно е основния съвет към пътя по забогатяването, даван почти единодушно от всички успели.

Освен всичко, кредитните карти са един от най-скъпите кредитни инструменти на пазара, който ви вкарва в спиралата на "вечната задлъжнялост". Единственият начин, по който трябва да ги ползвате е в рамките на гратисния им период.

Знаете ли колко ще ви отнеме да погасите баланса по кредитната си карта, ако плащате само минималната погасителна вноска?

Само ще кажем, че ако ползвате лимита си до край и решите да плащате само минималната погасителна вноска то трябва задължително да имате в предвид следното: кредитна карта с лимит от 2 000 лева, лихвен процент от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по ползваната сума, ще ви отнеме около 370 месеца, или над 30 години, за да я покриете напълно. А сега как мислите, ще плащате ли само погасителната вноска...

Да си подсигурите старините е ваше задължение

Тази тема, вече съм я разглеждали няколко пъти. И все пак, да припомня - вие и само вие сте единствения човек длъжен да подсигурите бъдещото си "АЗ". Не разчитайте на никой друг да направи това, особено на държавата.

Ето защо, спестявайте, инвестирайте и бъдете разумен!

Как да започнете годината със 7 трика за спестяване

Как да започнете годината със 7 трика за спестяване

Лист и химикал и повече мислене предпазват от излишно изхарчени пари

Възползвайте се от сложното олихвяване и започнете рано. Възползвайтге се от данъчните преференции, които пенсионните фондове и инвестициите на БВП Ви дават. Изобщо възползвайте се от всичко, което може да ви носи доход в бъдеще...

Инвестирането трябва да бъде скучно

И трябва да бъде такова, за да е ефективно, според гениалния Джордж Сорос. "Това е като да гледате тревата да расте", изисква време, постоянство и здрави нерви. В крайна сметка обаче, целта е - тревата да е пораснала...

Това което е модерно, това което е актуално и това което е интригуващо, най-често не е това, което ви трябва. Припомняйте си често факта, че най-добрата инвестиция за последните 50 години е скучната и дори противоречива тютюнева компания Altria, носила среден доход за инвеститорите от около 20% на година. Но както се казва, капка по капка... по капка.

Макар и скучно, инвестирането трябва да се прави

Някои хора чакат твърде дълго, докато преминат от процеса на спестяване към процеса на инвестиране. Така те си изяждат голяма част от "потенциалната доходност", която иначе биха направили с годините. Както вече веднъж писах, инвеститор пестил между 25 и 45 години, би имал повече спестени средства от такъв инвестирал от 35 до 65 години, именно поради фактора време и сложното олихвяване.

Не всички кредити са еднакво лоши

Има кредити и кредити. И докато е добре да избягвате по принцип всички, има определена група, които са особено лоши и от които трябва да бягате като "дявол от тамян".

Да изберете грешния кредит, може да е много скъпо, освен заради цената, която ще плащате и заради алтернативните неща от които сте се отказали заради този избор.

Колко щяхте да имате, ако бяхте инвестирали $10 000 в акции, злато и bitcoin през 2018-а?

Колко щяхте да имате, ако бяхте инвестирали $10 000 в акции, злато и bitcoin през 2018-а?

Или пък да загубите

Сами по себе си парите няма да ви направят щастливи

Не бива да се заблуждавате, че парите автоматично ще ви направят щастливи. Щастието е много субективно нещо и зависи от личните предпочитания на всеки. Редица изследвания сочат, че парите могат да повишават щастието на хората до определен момент, след което вече нямат абсолютно никакво значение.

Никой не се интересува толкова много за вашите пари, колкото самите вие

Това можете да го научите и по трудния начин, когато поверите управлението на трудно спестените ви средства на професионални мениджъри. Затова отговорността да следите какво се случва с парите ви е изцяло ваша. Не неглижирайте този проблем.