Фалстарт за инвеститорите на родния и международните капиталови пазари - така можем да определим началото на новата 2019-та година. И сега всички участници на капиталовите пазари си задават въпроса - а сега накъде?

И докато прогнози за цялата година е трудно да се превят, сега ще се съсредоточим върху това какво могат да очакват пазарните участници през първия месец на годината.

И нещата далеч не изглеждат чак толкова, ако се обърнем към историята и традиционно силното представяне на борсите през януари и материализирането на така известния "януарски ефект".

Каква може да е 2019-та за родния капиталов пазар?

Индексът на сините чипове SOFIX завърши първия ден на новата година с понижение от 8.34 пункта или 1.4%. И докато това може да е опънало нервите, на и без това напрегнатите инвеститори на БФБ, чиито очаквания за "декемврийски ефект" не се материализираха, все още не всичко изглежда изгубено...

През годините, обикновено когато индексът е стартирал годината с понижение през първата си борсова сесия е следвало повишение за цялата година. Средния ръст при подобни ситуации е от над 15%.

Хазарт ли са инвестициите? Какви са приликите и разликите?

Хазарт ли са инвестициите? Какви са приликите и разликите?

Вижте сами

В допълнение индексът е на крачка от мечи пазар. От върха си през изминалата година до момента, той е загубил 19.6%, или малко под 20-те процента, които се смята че поставят началото на "мечи пазар".

Традиционно инвеститорите имат още един повод за оптимизъм. Всеки път, когато индексът е регистрирал корекция от над 15%, е следвал ръст от минимум 50% през следващата година след края на корекцията. Остава единствено инвеститорите да чакат търпеливо да видят признаци и доказателства за настъпване на края на корекцията.

Настоящата нова 2019-та година, освен всичко друго е и нечетна. А представянето на SOFIX в нечетните години е доста обнадеждаващо. Ето как изглеждат ръстовете през годинитe, които не се делят на 2 - 2001 година ръст от 71.6%; през 2003 г. - 150%; през 2005 година - 32%; през 2007 г. - 44%; през 2009 г. - 19.1%; 2013 - 30%; през 2017-та година с 15.3%.

SOFIX от техническа гледна точка

Индексът на сините чипове е само на около 10 пункта от 200-дневната си пълзяща средна величина на седмична графика, която се намира при ниво от 568 пункта. Трябва да отбележим факта, че SOFIX рядко се е понижавал и задържал трайно под 200-дневната си пълзяща средна през последните десет години.

Или налице е една много добра отправна точка за заемане на дълги позиции със сравнително близък стоп - в рамките на около 3-4%.

Bitcoin балонът се спука. Време ли е за нови инвестиции в криптовалути?

Bitcoin балонът се спука. Време ли е за нови инвестиции в криптовалути?

От 19 000 до 4600 долара за една година

От друга страна на седмична графика, все още 50-дневната пълзяща средна е над 200-дневната и докато това е така може да се каже, че трендът все още е възходящ, а наблюдавания спад през последната една година - корективен.

Иначе, за инвеститорите на БФБ все още предстоят два от най-добрите месеца в годината - януари и февруари. Историята сочи, че индексът на сините чипове SOFIX се е повишавал с над 5% за тези два месеца, от създаването си.

Януарски ефект на международните пазари?

Сред инвеститорите битува схващането, че акциите традиционно се движат нагоре през първия месец от новата година. Това възприятие е заложено в така наречения феномен "януарски ефект".

Каква обаче е реалността?

През последните 20 години, индексът S&P 500 се е повишавал само в 50% в случаите, при първия месец на годината, като в останалата половина е регистрирана минимална загуба от 0.5%. Тоест, до голяма степен "януарския ефект", може да се определи като мит.

Въпреки това обаче, инвеститорите търсещи повишение през първия месец на годината, могат да погледнат към определени позиции, които се представят традиционно добре в началото на годината.

Ето още някои компании, с добро представяне през януари:

Акциите на Equity Commonwealth са се повишавали през януари в 22 от последните 27 години, или в 81% от случаите. Средното повишение за първия месец на годината, при акциите на компанията е в размер на 5.33%. В губещите години, обикновено акциите са поевтинявали с 3.5%. Или налице е добро съотношение риск-доходност, за следващите тази стратегия.

Най-голямото повишение при акциите на компанията е било в размер на 21.41%, докато най-големия спад - в размер на -6.38%.

Кои са най-безопасните страни за инвестиции в имоти и къде е България?

Кои са най-безопасните страни за инвестиции в имоти и къде е България?

Според доклад на Scope Investor Services

Акциите на Aberdeen Asia-Pacific Income Fund Inc. (FAX) са се повишавали в 21, от последните 27 години, или в 78% от случаите. Средният ръст през януари е 4.27%, а средното понижение - едва -1.57%. Най-големият ръст през януари е бил в размер на 11.43%, а най-голямата загуба -3.98%.

Книжата на Walt Disney Company (DIS) са се повишавали в 74% от случаите, със среден ръст от 7.7%. Средната загуба обаче е близка по размер, или -6.99%. Средното изменение на акциите на компанията, с включването на губещите и печелившите периоди е 3.89%. Най-големият ръст е бил 24.16%, а най-голямата загуба -8.85%.

Акциите на Cirrus Logic Inc. (CRUS) са се повишавали в 73% от първите месеци на годините. В годините с ръст обаче, средното повишение е 17.22%, а в тези със спад -10.84%. Или позицията е доста по-волатилна от дотук представените компании.

Производителят на чипове Xilinx Inc. (XLNX) е друга подобна позиция, с повишение през януари в 73% от случаите. Средният ръст е 12.67%, а средната загуба -4.35%. Най-големият й ръст е 40%, а най-голямата загуба -10.89%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на фондовите пазари.