Все по-често до други държави или на дълги вътрешни дестинации пътуваме със самолет - това е бързо и вече не толкова скъпо.

Но експертите и опитните туристи предупреждават, че дългото чакане на полета на летището може да доведе до допълнителни разходи, които ние не сме планирали. Повечето от тях можем да си спестим и да не утежняваме бюджета за пътуването с харчене на пари, които можем да използваме за нещо по-полезно и приятно.

Ето, например, 12 неща, които не си струва да бъдат се купувани на летището.

Снимка 333097

Източник: iStock

1. Wi-Fi

Може би не можете да живеете без постоянно да влизате в социалните мрежи или да проверявате електронната си поща. Но не си струва да плащате за интернет достъп в летищата. 

Те често се възползват от факта, че след като сте влезли вътре, всъщност вие сте заложник на ситуацията и не можете да излезете. 

Като правило, Интернет на летището е излиза твърде скъпо. Освен това скоростта е много ниска. 

Ето защо, експертите съветват да правите нещо различно от проверка на поща и социални мрежи, докато чакате полета си - това ще ви спести не малко "грешни" пари. 

2. Електронни стоки

Когато сте преминали целия контрол на летището, вие сте в затворено пространство с много магазини. 

Ето защо не се застраховани да правите импулсивни покупки в павилиони, където стоките винаги се продават на завишена цена. 

И тяхната стойност е твърде висока дори за такива дребни неща, като зарядни устройства или слушалки, които на всяко друго място биха ви стрували значително по-евтино. 

Такива неща най-често се забравят вкъщи при стягането на багажа и по тази причина те най-често се купуват на летището. От това се възползват продавачите, за да завишават изкуствено цените.

Снимка 350642

Източник: Wikipedia

3. Храна

Много хора смятат, че е добра идея да направят лека закуска преди полета, особено ако е той не е кратък или не се предвижда хранене по време на полета. 

Въпреки това н есе изкушавайте, храненето на летищата рядко е полезно и вкусно. 

И освен това експертите казват, че хората ядат на летищата обикновено само за да убиват времето, а не защото наистина са гладни.

Снимка 345494

Източник: iStock

4. Вода и други напитки

Сега е забранено да носят вода и други течности на летищата, но опитните пътници намират начини да заобиколят тази забрана. 

Наистина по време на пътуване често искаме да пием, но водата на летището обикновено е много скъпа.

5. Сувенири

Разбира се, след всяко пътуване искаме да донесем сувенири. Но не ги купувайте на летището. 

По принцип там те се продават на по-висока цена, а същите сувенири могат да бъдат закупени на друго място много по-евтино. 

Погрижите за закупуването на сувенири предварително, но не и преди полета. В противен случай можете да изразходвате значително повече пари, отколкото сте планирали.

Снимка 325490

Източник: iStock

6. Обмен на валута

Много често пътниците са неподготвени за пътуване и най-малкото мислят за това как да си купуват валута за съответната страна. 

И тъй като на летището като правило няма конкуренция, пътниците се оказват заложници на ситуацията и трябва да купуват валута по курс и с комисионни, която им се предлагат, без възможност да изберете нещо по-изгодно.

Снимка 316998

Източник: iStock

7. Лекарства

Чувствате гадене по време на полета? Боли ли ви нещо? Разбира се, можете да си купите необходимите за това лекарства точно преди да летите. 

Но трябва да имате предвид, че при всички други стоки, в аптеките на летището ще трябва да плащате много повече. 

Затова е по-добре да се погрижите предварително и да се снабдите с всички необходими ви лекарства.

Снимка 350653

8. Кола под наем

Опитните пътници съветват да се погрижите за наемането на кола преди да пристигнете на вашето местоназначение. 

Факт е, че ако искате да наемете кола директно на летището, първо, ще трябва да изчакате дълго време. 

На второ място, вашият избор може да бъде много ограничен. И трето, цената отново ще бъде преувеличена.

9. Печатни материали

Преди дълъг полет и искате да си подготвите занимания, за да прекарате по-неусетно пътуването. 

Четенето е добър начин за това, но не купувайте книги или вестници на летището, защото според опитните пътници, вие плащате за солени суми за нещо което ще ви послужи за кратко време.

По-добре е да вземете книга или списания от дома си или да се възползвате от книжния обмен, който се предлага на много летища.

Снимка 213860

Източник: архив БГНЕС

10. Шоколад

Шоколадът е вкусен и много полезен за мозъчната работа, но не трябва да го купувате на летището, особено в безмитните магазини. 

Погледнете цените и пресметнете - надплащате два или дори три пъти.

Снимка 350644

Източник: pixabay

11. Козметика и парфюми

Опитните пътешественици предупреждават, че козметиката и парфюмите, които се продават в безмитните магазини, могат да бъдат фалшиви. 

И дори самият продавач може да не знае, че продава неоригинални стоки. 

Ето защо съветът е да купуват тези стоки директно от производителя във специализирани магазини, на които имате доверие. 

Снимка 350650

12. Паркинг място

Ако мислите за дългосрочен паркинг, трябва внимателно да погледнете цените и да изчислите колко ще ви струва това. 

По правило, дългосрочният паркинг е много скъп, така че експертите съветват да се търсят частни паркинг в близост до летището. 

Те могат да бъдат разположени и по-далеч, но в крайна сметка ще ви струва много по-евтино, отколкото да наемете място за паркиране в района на летището ли в непосредствена близост до него.