Прототип на стратегическия бомбардировач Northrop Grumman B21 Raider направи първия си полет в края на миналата седмица, обявиха от военновъздушните сили на САЩ. Това е важна стъпка в програмата за създаване на нов "невидим" за радарите ядрен бомбардировач, отбелязва АП.

Това е първата нова американска машина от този тип от 30 години насам, като програмата е в голяма степен засекретена.

Представеният още през миналата година прототип визуално прилича на последния високотехнологичен бомбардировач на американските ВВС - B-2 Spirit. За разлика от него, Raider ще е по-компактен и ще използва ново поколение материали, двигатели и електроника с цел по-добре да изпълнява основната цел на стратегическата авиация в ядрената триада на САЩ - прецизен удар след пробив дълбоко навътре във вражеската отбрана.

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

ВВС на САЩ представят новия си високотехнологичен стелт бомбардировач, цената му е зашеметяваща

ВВС на САЩ планират закупуване на 100 такива самолета, които ще са "гръбнака" на военната авиация

Изключително бурното развитие на руските и китайските ПВО системи през последните години изисква не просто модернизация на съществуващите машини, а изцяло нов самолет. Така B21 Raider ще може да изпълнява задачите си и напълно автономно - без екипаж на борда.

Визуализация на B21 Raider

Източник: USAF

Визуализация на B21 Raider

Американските ВВС планират да закупят 100 нови бомбардировача. Това ще е доста сериозен разход, тъй като всяка бройка се очаква да струва по около 750 млн. долара. Постепенно в периода 2036-2040 г. B21 ще започне да замества доста скъпите B-1 и B-2, а след това - и ракетоносеца B-52.

Междувременно, Русия и Китай също разработват нови бомбардировачи по стелт технология - програмата ПАК ДА и H-20.

Визуализация на B21 Raider

Източник: USAF

Визуализация на B21 Raider