Пълна забрана на използването на 5G мрежово оборудване на територията на Европейския съюз обмислят в Брюксел, съобщава "Ройтерс", като се позовава на публикация на FT.

Това е решение, което е свързано колкото с националната сигурност, толкова и с телеком бизнеса.

Контекст: Huawei е едно от водещите имена в производството на 5G решения. Компанията беше ранен партньор на редица телекоми по света при внедряването на мрежи от пето поколение.

Печалбата на Huawei се сви с близо 70% само за година

Печалбата на Huawei се сви с близо 70% само за година

Каква е ролята на западните санкции?

От години обаче на Запад няма пълно доверие в нея. Причината - корените на Huawei са свързани с китайските въоръжени сили и се смята, че връзката ѝ с правителството остава силна. Съществуват и съмнения, че мрежовото оборудване може да има "задни вратички", чрез които да се използва за шпионаж.

По времето на Доналд Тръмп САЩ наложиха тежки санкции на Huawei, които удариха както по смартфон бизнеса ѝ, така и по възможностите за сделки с 5G техника.

Детайли: През 2020 г. ЕС излезе с позиция, която насърчава страните членки да ограничат или изцяло да спрат партньоствата с "високорискови доставчици", но не прие искането на Вашингтон за пълна забрана.

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Въпреки санкциите: Huawei вече тества нов процесор

Китай изгражда полупроводникова индустрия, независима от Запада

Към момента обаче даже големи и важни държави като Германия продължават да използват оборудване на Huawei и затова в Брюксел се обмисля втвърдяване на тона.

От друга страна: Телекомите на много места смениха своите хардуерни партньори с европейски такива - Nokia и Ericsson. Пълна забрана на Huawei определено ще им създаде доста допълнителен бизнес.

Още нещо: На този фон, британското правителство обяви, че ще бъде премахнато китайското оборудване за видеонаблюдение от важни за сигурността обекти. Обяснението отново е свързано с рискове за безопасността на информацията.

Китайските Hikvision и Dahua са едни от най-големите играчи на този пазар.