Компанията-майка на Facebook Meta, Microsoft и още технологични гиганти, които се надпреварват да изграждат нововъзникващата концепция за метавселена, сформираха група, която да насърчава разработването на индустриални стандарти, които ще направят зараждащите се цифрови светове на компаниите съвместими помежду си, предава Bloomberg.

Сред участниците в т. нар. Форум за стандарти на метавселената са много от най-големите компании, работещи в тази област - от производители на чипове до компании за игри, както и утвърдени органи за определяне на стандарти като World Wide Web Consortium (W3C), пише в цитирано от Reuters изявление на групата.

Ето как Метавселената ще промени работния свят и то съвсем скоро

Ето как Метавселената ще промени работния свят и то съвсем скоро

Някои сравняват дефинирането на метавселената днес с обсъждането на Интернет през 70-те години на миналия век

Впечатление прави, че към момента в списъка на членовете липсва Apple, която според анализаторите ще се превърне в доминиращ играч в надпреварата за метавселена, след като представи устройство за смесена реалност през тази или следващата година.

Apple все още не е потвърдила публично плановете си за устройството, въпреки че според Bloomberg е предоставила на борда на директорите си възможност да се запознае с продукта.

Представянето на такова устройство би поставило компанията в пряка конкуренция с Meta, която заложи бъдещето си на растежа на метавселената и инвестира много в хардуер, за да превърне визията си за взаимосвързани виртуални светове в реалност.

В миналото Apple е участвала активно в създаването на уеб стандарти като HTML5. За триизмерното съдържание в метавселената Apple работи с Pixar по файловия формат USDZ и с Adobe, за да гарантира, че форматът ще се поддържа.

Apple си върна първото място. Кои са другите най-скъпи марки в света?

Apple си върна първото място. Кои са другите най-скъпи марки в света?

Миналогодишният лидер Amazon отиде на трето място след Google