Мечтаете си да пътувате до Космоса? Да отидете на Луната, без да е нужно да сте астронавт? От НАСА са се погрижили за това чрез идеята за необичайни билети. Поне засега по-достъпните полети до луната са тези, при които не летите вие, а...името ви, съобщава Wion.

Поредната кампания на космическата агенция за популяризиране на нейната космическата програма е доста любопитна. Тя предлага на всеки, който се запише навреме, да получи бордова карта и да може да изпрати името си с ракета до спътника на Земята.

Последното кацане на Луната: кой го осъществи и с какъв бюджет

Последното кацане на Луната: кой го осъществи и с какъв бюджет

Четвъртата страна, която приземи космически кораб на лунната повърхност

Става дума за мисията VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), планирана за ноември 2024 година. Както подсказва името й, целта е да се прати роботизиран роувър на Луната, който да изследва в продължение на 100 дни Южния полюс на спътника, включително перманентно затъмнените области, където може да има следи от лед.

Снимка 616069

Източник: iStock

Роувърът ще измине няколко мили покрай ръбовете на кратерите и ще взима голямо количество проби от почвата.

На лунохода ще са имената на 13 000 души, които могат да се запишат с двете си имена и ПИН код (служещ като парола) на специалния сайт на НАСА и да получат бордова карта с мето и QR код. На нея са още мястото на излитане - центърът "Кенеди" във Флорида, както и дестинацията - Mons Mouton - плато на Южния полюс, където ще се приземи лунохода.

Космическата агенция се надяваше да изстреля VIPER през ноември 2023 година, но отложи мисията с една година.

НАСА има планове да добива редкоземни елементи и желязна руда от  Луната

НАСА има планове да добива редкоземни елементи и желязна руда от Луната

Първоначалният фокус на мисията ще бъде проучването на начичието на кислорода