Тази година Индия влезе в историята, след като космическият кораб "Чандраян-3" стана първият кацнал на южния полюс на Луната, припомня BBC. Космическото събитие се случи това лято и с него Индия стана четвъртата страна, успяла да кацне на естествения спътник на Земята.

Благодарение на мисията си Индия затвърди статута си на голяма космическа сила. До момента САЩ, Китай и бившият СССР са осъществявали т.нар. "меки кацания" на лунната повърхност.

На Луната: НАСА ще носи Prada

На Луната: НАСА ще носи Prada

Италианската модна къща ще работи по дизайна на новите скафандри

Корабът

Апаратът на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) "Чандраян-3" се приземи на ключовия лунен регион, като това бе вторият му опит да се приземи там. През 2019 г. "Чандраян-2", се разби на повърхността на земния спътник.

Учени предполагат, че в сенчестите кратери на южния полюс на спътника на Земята има ценни залежи на древен воден лед. Изследователите имат силен интерес към водните залежи, защото те биха могли да дадат сведения за историята на лунните вулкани, за произхода на земните океани, а освен това могат да служат и като питейна вода на Луната при бъдещи мисии с хора, както и за получаване на гориво и кислород.

Бюджетът

"Чандраяан-3" беше изпратена до Луната на цена от около $ 75 милиона, според Reuters. Доста скромен бюджет за подобна мисия.

Британското издание Independent написа, че индийската мисия до Луната е била по-евтина от някои домове във Великобритания. Най-скъпата къща на Острова тази година беше продадена за 200 милиона британски лири, или около три и половина мисии до Луната.

Какво означава индийското кацане на Луната за световната космическа индустрия

Какво означава индийското кацане на Луната за световната космическа индустрия

Успехът на "Чандраян-3" показва, че новият космически Топ 3 не включва Русия