Облаците лунен прах вече се разсеяха - буквално и преносно, и вече е ясно едно: светът има нова космическа сила на име Индия. Най-населената държава на света успя да осъществи меко кацане на Южния полюс на естествения ни спътник, а нейният луноход вече обикаля и събира ценни данни - и то само няколко дни, след като Русия се провали в опита си да направи същото.

Лунната надпревара, възобновена след повече от половин век, вече не е само между най-силните представители на двата големи геополитически блока. Тя е с много участници, защото космосът вече не е само място за геополитическо доказване. В него вече се печелят и много пари.

Предисторията: Както всеки в "Роскосмос" ще ви каже тези дни, да кацнеш на Луната не е хич лесно. Техният опит с "Луна-25" по план трябваше да изпревари индийската сонда "Чандраян-3", но погрешна маневра в крайна сметка разби космическия апарат в лунната повърхност.

Защо руският лунен провал застрашава съвместен проект с Китай за милиарди

Защо руският лунен провал застрашава съвместен проект с Китай за милиарди

"Луна-25" трябваше да покаже на какво е способна Москва. Показа на какво не е способна

В Индия най-добре знаят колко неприятно е когато стане така. През 2019 г. "Чандраян-2" се разби заради зле настроен полетен софтуер - и това очаквано предизвика всички възможни ехидни коментари за качеството на програмния код, написан от индийски ръце.

В Делхи обаче си направиха нужните изводи, "написаха си домашното" и изпратиха на Луната апарат, който, освен всичко друго, струва в пъти по-малко от този, който руснаците сами си унищожиха.

Глобален играч: Индия вече има зад гърба си множество успешни изследователски мисии, но освен това работи по международни партньорства и развива собствена частна космическа индустрия, която има амбицията да бъде конкурент на тази в САЩ и Китай.

Показателно е, че "Чандраян-3" използва комуникационната инфраструктура на NASA. Премиерът на страната Нарендра Моди я присъедини към мащабната програма за лунни изследвания на САЩ и учени от двете страни работят по нов тип сателит.

В търсене на (замръзнала) вода: Китайски летателен апарат ще стигне до Южния полюс на Луната

В търсене на (замръзнала) вода: Китайски летателен апарат ще стигне до Южния полюс на Луната

Мисията се смята за много важна от научна гледна точка

Освен това, Индия и Япония подготвят обща мисия до Луната в близко бъдеще. Има и амбиции за изпращане на сонди към Марс и към Слънцето. Готви се и пилотиран космически полет - последната сфера, в която страната все още няма успех.

Индийски ракети вече изстрелват търговски сателити за компании като OneWeb, а строителят на изкуствени спътници Pixxel получи 36 млн. долара инвестиция от Google, пише в свой материал Quartz.

Илон Мъск и Джеф Безос вече гледат към... Луната

Илон Мъск и Джеф Безос вече гледат към... Луната

SpaceX и Blue Origin ще получат милиарди за новите мисии на NASA

Освободи се място: Знаково е, че индийската космическа мисия се увенча с успех именно по време на срещата на БРИКС в ЮАР. Докато Нарендра Моди вееше индийския флаг в Йоханесбург, Владимир Путин гледаше от екрана на видеовръзката - руският президент, който е със заповед за арест от Международния наказателен съд, реши да не пътува.

Руският гигант "Роскосмос" с рекордни загуби за годината от 50 милиарда рубли

Руският гигант "Роскосмос" с рекордни загуби за годината от 50 милиарда рубли

Отменени са крупни договори със САЩ и Великобритания

Годините на изолация на Русия, започнали с окупацията на Крим и продължаващи и до момента заради нахлуването в Украйна, удариха много силно по нейния космически сектор.

А той всъщност никога през последните 30 години не е бил в цветущо здраве. От 1991 г. насам няма нито една успешна руска научна мисия извън нашата планета. "Роскосмос" трябва да се бори с намаляващ бюджет, особено за развойната дейност - а това доведе до зависимост от чуждестранни технологии.

Руските ракети и космически кораби "Союз" са доказано надеждни, но те стъпват върху ноу-хау от времето на Студената война. Новите играчи като Индия и Китай на свой ред инвестират в модерни технологии, които са значително по-ефективни. Същото се случва и в САЩ под натиска на частния сектор.

SpaceX изстреля четирима туристи в Космоса в първата по рода си тридневна мисия

SpaceX изстреля четирима туристи в Космоса в първата по рода си тридневна мисия

Те са достигнали орбитална височина от 585 километра три часа след излитането

Изпращането на западни астронавти към Международната космическа станция и извеждането на сателити в орбита например са дейности, които компании като SpaceX извършват по-евтино и с по-малко геополитически "багаж".

Провалът на "Луна-25" поставя под сериозна въпросителна важен за финансите на "Роскосмос" проект - изграждането на съвместна лунна база с Китай. Пекин е малко вероятно да работи с Делхи заради конкуренцията между двете страни, но вече изглежда доста вероятно да опита да се справи със задачата само със собствените си усилия.

Какво следва: Както отбелязва Quartz, даже Русия по някакъв (чудодеен) начин да успее да излезе от международната изолация, годините без инвестиции и икономическите слабости ще изискват много дълъг период на наваксване.

А докато руската икономика се свива (и изпада във все по-голяма зависимост от гладния за ресурси Китай), Индия забогатява и остава отворена за международното сътрудничество както при научните изследвания в Космоса, така и в комерсиалните проекти, свързани с него.