Държавната руска корпорация "Роскосмос" очаква загуби в размер на около 50 милиарда рубли (около 760 млн. долара по настоящия курс) през 2022 г. - главно поради хронични забавяния при доставките на продуктите. Новото ръководство на държавната корпорация изготви нови реалистични графици и въведе персонална отговорност на мениджърите за неспазване на времевите параметри на проектите.

Загубите на държавната корпорация "Роскосмос" през изминалата година може да достигнат 50 милиарда рубли, посочи в интервю за "Ведомости" генералният директор на "Роскосмос" Юрий Борисов. По думите му, през 2021 г. загубите на "Роскосмос" възлизат на 31 милиарда рубли.

Според Борисов, Западните санкции както и други причини, довели до прекъсвания във веригите за доставки, са причина за увеличаване на загубите. "Основният източник на загуби беше свързан с неправилната организация на работа на предприятията. Компаниите се ангажираха да изпълняват държавни поръчки или поръчките на самата държавна корпорация, но не ги изпълниха навреме."

Британската OneWeb ще изстрелва спътници от Индия, отказа се от космодрума в Байконур

Британската OneWeb ще изстрелва спътници от Индия, отказа се от космодрума в Байконур

Компанията е подписала споразумение и с американската SpaceX

През март 2022 г. заради санкции спрямо Русия беше прекратен договорът за доставка в САЩ на 12 двигателя за ракетите Antares. САЩ спряха закупуването на двигатели RD-180 за ракети Atlas V още през 2021 г. Освен това, през март 2022 г. беше прекратен договор с британската корпорация OneWeb на стойност 1,2 милиарда долара за 21 изстрелвания на ракети Союз-2 (държавната корпорация успя да изпълни 12 изстрелвания). Това беше единственият голям договор на "Роскосмос" за изстрелване на спътници Западно производство към началото на март.

Сливът на доставките на вносни електронни компоненти, което доведе до отлагането на доставките на продуктите на "Роскосмос", както и прекратяването на договорите за услуги по изстрелване и доставка на двигатели поради санкции, бяха важни причини за увеличаване на загубите за държавната корпорация, коментира Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии. Той добавя, че същевременно не може да се отрекат и грешките в планирането и други проблеми, допуснати от бившето ръководство на "Роскосмос".

Русия ще снабдява Земята с електроенергия от Космоса

Русия ще снабдява Земята с електроенергия от Космоса

Космическата електроцентрала ще се състои от космическа и наземна част