Компанията на Джеф Безос Blue Origin и някои от големите имена на американската аерокосмическа индустрия бяха избрани от NASA за построяването на нов лунен модул, чрез който астронавти да могат да стигнат до спътника на нашата планета и след това да се върнат. Агенцията вече работи за най-амбициозните си мисии от десетилетия насам и с друга голяма частна компания от сектора - SpaceX на Илон Мъск.

Контекст: През миналата година безпилотният космически кораб Orion обиколи Луната, а в края на 2024 г. същото пробно облитане ще бъде направено с екипаж. Липсващото парче от пъзела беше модулът, с който ще се осъществи кацането.

Безос извърши първия си успешен полет до Космоса с компанията Blue Origin

Най-богатият човек в света завърши успешно полета си до Космоса с Blue Origin

На борда на капсулата имаше още трима пътници

Blue Origin работят по "лунен" проект от поне 2019 г., но в крайна сметка през 2021 г. SpaceX ги победиха в надпреварата на NASA - заради проблеми с финансирането тогава трябваше да бъде избрана само една компания.

НАСА се готви за изстрелване на космическия кораб "Орион" към Луната

НАСА се готви за изстрелване на космическия кораб "Орион" към Луната

След като по технически причини се провали на 29 август, мисията е отложена за 3-ти септември

Предпочитанията на агенцията обаче бяха за два различни дизайна - за да се гарантира провеждането на мисии даже при откриването на непредвидени проблеми с единия от двата. Така през миналата година NASA се пребори за допълнителен бюджет, отбелязва Quartz.

Новата космическа надпревара: Китай иска да стъпи на Луната след НАСА

Новата космическа надпревара: Китай иска да стъпи на Луната след НАСА

Ще стане ли спътникът на Земята новият дом на човечеството?

SpaceX ще получат 4,2 млрд. долара, а Blue Origin - 3,5 млрд. долара.

Детайли: От последната подобна мисия (Apollo 17 през 1972 г.) до днес са се променили не само технологиите, но и изискванията към лунния модул. Вече целта е астронавтите да могат да останат на лунната повърхност до 30 дни.

Плановете на NASA са през 2026 г. в рамките на мисия Artemis III амбициозният Starship на SpaceX да кацне на Луната с астронавти на борда. Следващата мисия също трябва да е с апарат на компанията на Мъск, но Artemis V през 2029 г. ще е с Blue Origin.

На Луната ще живеят и работят хорат още през това десетилетие, според НАСА

На Луната ще живеят и работят хорат още през това десетилетие, според НАСА

Космическият кораб Orion може да бъде използван за мисия с хора до Луната

Starship е огромен космически кораб, който е способен на орбитален полет. За разлика от него, предложението на "националния отбор" на Blue Origin, Lockheed Martin, Boeing и още няколко специализирани компании е за по-традиционен 16-метров лунен модул на име Blue Moon. Той ще може да се използва многократно - ще остава в лунна орбита между мисиите, като специален космически кораб ще го зарежда с гориво и други материали.

SpaceX изстреля международен екипаж до космическата станция

SpaceX изстреля международен екипаж до космическата станция

След като бъдат прикачени, астронавтите ще влязат в станцията, където ще бъдат посрещнати от седемчленния екипаж, който вече е на борда

През тази година се очаква първият тестов пуск на ракетата New Glenn на Blue Origin, която трябва да изпрати модула на Луната.

На 20 април SpaceX изстреляха Starship със своята Superheavy ракета, но заради проблем с двигателя изпитанието завърши със зрелищна експлозия.

Какво следва: Частните космически компании имат доста работа през следващите няколко години. И SpaceX, и Blue Origin планират серия от пробни пускове без екипаж, за да разберат по-добре предизвикателствата пред двупосочното пътуване до Луната.

Затова и не се изключват размествания в графика на програмата Artemis.