От 90-те години насам Apple и Microsoft се състезават за надмощие на технологичния пазар. До края на 2015 г. и двата гиганта изглежда постигнаха своите търсени успехи – първата пусна телевизионната услуга Apple TV, а втората актуализира Xbox One така че да работи с новия Windows 10.

През тази седмица пък излезе доклад, според който услугата Apple TV ще бъде обновена и така ще се превърне в “умен” домашен помощник с помощта на гласовия асистент Siri.

Преди време от Microsoft обявиха, че тяхната игрална конзола Xbox One ще изпълнява подобни функции. Като за начало при следващата актуализация на продукта, към него ще бъде добавен и гласовият асистент Cortana, припомня Business Insider.

Всичко това навежда на мисълта, че дългогодишните противници Apple и Microsoft споделят една и съща философия – те са насочили усилията си към развитието на смарт телевизията.

Amazon и Google обаче са на друго мнение. Със системата Echo на първата и с наскоро представения аналогичен домашен асистент на Google, двата производителя залагат на нещо по-различно.

Те искат да наложат своите устройства, които са винаги включени и винаги са до потребителите вкъщи. За разлика от тях телевизорът може да бъде просто изключен и така услугите на Apple и Microsoft не могат да достигнат до клиентите.

Това е сериозно разделение на технологичните лидери с Apple и Microsoft на една страна, а Amazon и Google – на друга. Първите все още вярват, че телевизията е център на дома. Вторите пък искат да заложат повече на интелигентните устройства, независимо дали те имат екран или не. Кой от тях е на правилния път и кой ще спечели битката е все още рано да се каже.