Краят на една ера във въздушния транспорт настъпи не къде да е, а на Летище София. В началото на този месец в столицата приключи последният полет на пътнически самолет McDonnell Douglas MD-82 на територията на Европа, съобщават специализирани издания.

Става дума за машина на European Air Charter, която сама по себе си има много интересна история.

"Лудо куче" в небесата

MD-82 е част от серията теснофюзелажни пътнически самолети на McDonnell Douglas, дебютирала през 1979 г. Те са известни с прякора "Лудото куче" (Mad Dog) не само заради първите две букви от наименованието си, но и заради изключителната пъргавост на машините.

"България Еър" получи втори чисто нов Airbus само за два месеца

"България Еър" получи втори чисто нов Airbus само за два месеца

Той разполага с 8 места в бизнес класа и 135 в икономична

Както отбелязва Simple Flying, "излитат като ракети и вдигат адски много шум". Последното не се връзва много добре със съвременните регулации за тишината около летищата.

Като цяло, това са самолети от друго време - с много по-малко автоматизации и електроника. Поради тази причина и те изискват пълното внимание на пилотите.

През последното десетилетие MD-80, MD-82 и останалите от серията започнаха да изчезват от небето в западните страни заради по-модерните, по-тихи и по-икономични нови модели като Airbus A320.

Българската следа

Последният летящ MD-82 в Европа е произведен през 1994 г. и до 2012 г. е летял за Alitalia. След това е придобит от Bulgarian Air Charter, която след април 2021 г. беше заменена от European Air Charter.

Краят на кариерата на самолета дойде на 1 октомври след прибиране от Франкфурт.

"България Еър" започна да обновява флотилията си, първият чисто нов Airbus A220 полетя

"България Еър" започна да обновява флотилията си, първият чисто нов Airbus A220 полетя

Националният авиопревозвач ще използва общо 7 машини от модела

Според Airport Spotting машината и други 5 от същия модел са извършвали редовни полети до дестинации в Европа и Близкия Изток. Всички те в момента са на съхранение, като очакват продажба или бракуване.

На тяхно място вече летят по-нови машини Airbus.