Технологичният гигант Apple е започнал работа по многогодишен план, наречен "Breakout". Целта на компанията е да може да извършва самостоятелно обработка на плащания, оценка на риска от заеми, анализ на измами, кредитни проверки и обслужване на клиенти, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници.

Миналата седмица стана ясно, че Apple някак тихомълком е придобила британското кредитно бюро Credit Kudos, което използва отворена банкова технология, за да предостави фино настроени кредитни резултати.

Apple вероятно ще пусне новия iPad Pro с чипа M2 тази есен

Кога идва новият iPad Pro?

Смята се, че той ще поддържа MagSafe зареждане

Проектът Breakout е фокусиран върху бъдещи продукти, което предполага, че Apple планира да се потопи по-дълбоко в сферата на финансовите услуги, коментират експерти. Компанията вече предлага peer-to-peer плащания, чрез своето приложение Wallet, има собствена кредитна карта и дава възможност на търговците да приемат плащания от iPhone.

Според информацията Apple добавя абонаментна услуга за своя хардуер, както и BNPL продукт, който ще може да използва вътрешна технология.

След тази новина партньорите на технологичния гигант CoreCard и Green Dot отчетоха спад в цената на акциите с над 8 процента. Goldman Sachs се понижи с малко над 1 процент, въпреки че банката ще остане картов партньор на Apple.

В последно време големите технологични компании опитват да развиват независим начин за обработка финансовите услуги, но нещата не винаги вървят гладко. През последните месеци Meta разбра, че проекът й за стабилни монети се разпада, а плановете на Google за собствена разплащателна сметка се превърнаха в абсолютен провал.

Google ще последва Apple и ще ограничи следенето на потребителите на Android

Google ще последва Apple и ще ограничи следенето на потребителите на Android

Промените от производителя на iPhone костват $10 милиарда на Facebook