Опаковането на поръчани онлайн стоки, които след това се пращат за доставка, е основна двигателна сила при растежа на работните места през последните години.

Работата в такива складове сега е препитание за близо един милион американци, което помага да се компенсират масови загуби на работна сила в търговията с физически магазини.

Но вместо работници в складовете скоро на смяна могат да дойдат роботи. Работните места на служителите са под заплаха, тъй като инженерите се доближават до разработването на роботи, които могат да направят работата по-евтина и надеждна, пише Fortune.

Сложността на сортирането на многобройни и различни продукти правеше автоматизацията непрактична до този момент. Но според най-новите данни машинното обучение роботите вече се разглеждат като по-гъвкави и ефективни в сферата.

Машини вече са внедрени при част от услугите. Дъщерно дружество на компанията по роботика Kuka продаде първия си робот за пакетиране в САЩ на неназован търговец на дребно в началото на тази година. Междувременно стартъпът RightHand Robotics тества машини в дистрибуционния център на Hudson's Bay.

Според експертите пълното комерсиализиране на автоматизираното опаковане е възможно най-малко след една година. Гигантът Amazon дори все още финансира научни изследвания за по-нататъшно развитие на технологията.

Роботите вече се използват широко от Amazon и други търговци на дребно в складовете, за да подготвят рафтовете, съхраняващи стоките. Целта е да не се губи време и служителите да се разхождат около огромните съоръжения. Тези роботи обаче всъщност не избират и не опаковат продуктите за доставка.

Внедряването на роботите в индустрията може да намали разходите за труд при изпълнението на поръчки с една пета. Крачката би направила и компаниите по-печеливши, но може да измести огромен брой хора от работните им места.