Дронове камикадзе ще закупи Сърбия от Обединените арабски емирства, стана ясно по време на изненадващо посещение на президента на западната ни съседка Александър Вучич на международното изложение на бойна техника IDEX 2023, което се провежда именно в ОАЕ, предаде "Ройтерс".

Към момента не е ясно колко на брой, какъв модел и на каква цена ще са безпилотните летателни апарати, но Вучич подчерта, че е въпрос буквално на часове договорът да бъде подписан.

Сърбия се отказва от покупката на руски изтребители МиГ-29, заради самолети от Франция

Сърбия се отказва от покупката на руски изтребители МиГ-29, заради самолети от Франция

Това е заявил президентът на страната Александър Вучич

Defense News отбелязва, че сделката е любопитна по няколко причини. На първо място, Сърбия всъщност вече произвежда бойни дронове и даже две нейни фирми им търсят клиенти на IDEX 2023. За един от моделите има и купувач... ОАЕ.

Става дума за моделите Ika Bomber, най-мощният от които носи 12 малки бомби, базирани на боеприпаси за минохвъргачка. Тази година на IDEX 2023 беше показан и по-малък Ika Bomber с квадрокоптерен дизайн и възможност за пренасяне на една мина. От производителя - белградската PR-DC, очакват да произведат общо 10 000 бройки от всичките си модели през следващите 5 години.

Yugoimport на свой ред предлага бойния октакоптер OBAD, който може да поразява цели с ракети или бомби по всяко време на денонощието или да носи разузнавателно оборудване.

Румъния купува израелски дронове за €380 милиона

Румъния купува израелски дронове за €380 милиона

Те могат да служат както за разузнаване, така и за военни действия

Според маркетинг мениджъра на PR-DC Йована Йевтич покупката на дронове от ОАЕ не удря по бизнеса им - имат си достатъчно работа и без поръчката, за която говори Вучич: "Много държави от Персийския залив вече търсят контакт с нас заради нашите платформи. Сърбия и ОАЕ са дълготрайни партньори и не виждам как този ангажимент ще повлияе на нашия пазар".

Белград инвестира в оръжейната си индустрия, но иска и реформи

Пред журналисти Александър Вучич обяви, че допълнителни 700 млн. евро ще бъдат инвестирани в армията и военната индустрия на страната през 2023 г.

"Съдейки по изказванията на Путин ясно е, че той ще продължи да се бие много ожесточено в Украйна, което при ескалация на конфликта, ще направи положението на Сърбия по-сложно от политическа, военна и всякаква друга гледна точка", заяви президентът, цитиран от "Танюг".

Турция се въоръжава с нови бойни дронове, произведени в страната

Турция се въоръжава с нови бойни дронове, произведени в страната

С новия модел Турция стана една от трите водещи държави в световното производство на тази технология, коментира президентът Реджеп Ердоган

Според него военно-промишленият комплекс на страната трябва да бъде реформиран и да работи на пазарен принцип, а не да се опитва да продава на занижени цени. Вучич обяви, че най-малко 30% от продукцията трябва да остава в страната: "Трябва да бъдем защитени и нашата армия трябва да има приоритет, нашата държава е с приоритет!".

Отново на IDEX 2023 стана ясно, че Сърбия разработва артилерийска система с над 70 км далекобойност. "Искаме да постигнем нещо подобно на американските HIMARS, като обаче целта е да го разработим за една година, което значи след две да е в нашия арсенал", обясни Вучич.