НАСА отвори Международната космическа станция за туристи и големите компании вече резервират мястото си за пътуване с така наречените "частни астронавти" до лабораторията в космическото пространство.

Тази екстра излиза близо 52 милиона долара на човек и желаещите могат да платят да летят със SpaceX, веднага щом компанията на Мъск стартира частните пътувания до там, пише CNBC.

Компанията Bigelow Aerospace, която разработва модули на разширяващи се космически станции, е заявила, че нейното дъщерно дружество Bigelow Space Operations e платило сериозна сума на SpaceX за няколко курса до МКС. За едно пътуване не могат да се превозят повече от четирима туристи в капсулата Crew Dragon на SpaceX.

НАСА съобщи, че ще отвори МКС за "частни астронавтски мисии". Една мисия ще продължава най-много 30 дни, като първото такова пътуване ще бъде осъществено не по-рано от 2020 година.

SpaceX и Boeing разработват капсули, които бяха финансирани от НАСА, за да превозват астронавти до Международната космическа станция.

От Ню Йорк до Шанхай за 39 минути: Новата цел на SpaceX

От Ню Йорк до Шанхай за 39 минути: Новата цел на SpaceX

Компанията работи върху технология за бързо изминаване на дълги разстояния

НАСА ще закупи места в полетите до МКС с вече готовите капсули, но няма непременно да заема всички за един курс. Затова позволява компаниите да продадат оставащите места на туристи.

Разрешението за частни пътувания на туристи до Международната космическа станция е доста необичайна промяна от страна на НАСА. Космическата агенция беше забранила полетите за частни астронавти. Преди те трябваше да летят с руски ракети и капсули, за да стигнат до МКС.

Позволението за полетите обаче не е безвъзмездно. НАСА ще спечели по 35 000 долара за един превозен турист. Тази цена включва сигурност, храна, въздух и енергия.

И Boeing, и SpaceX са почти на финала в изграждането на своите капсули. А НАСА трябва да сертифицира двете технологични превозни средства, за да могат те да превозват хора през следващата година. Полетите на вече платилата си компания Bigelow зависят точно от това сертифициране.