Ако сте любители на природата и разполагате с достатъчно свободно време, пътуването с влак е един от най-добрите начини да се насладите на живописните пейзажи.

Да се возите на железницата и да съзерцавате чудесата на природата е неповторимо преживяване. То ще ви откъсне от напрегнатото ежедневие и ще ви пренесе в един напълно различен свят на красота и хармония.

National Geographic Traveler избра някои от най-красивите маршрути по света за пътуване с влак.

Ето кои са те:

Снимка 311129

12: Железопътната линия от Белград до Бар превежда пътниците през живописната природа на Западните Балкани, преминавайки през 435 моста и 254 тунела. Тя изминава разстоянието от сръбската столица до Адриатическото крайбрежие на Черна гора за около 10 часа.

Снимка 311140

11: Няма по-добър начин да видите сърцето на Америка от Калифорния Зефир - жп линия, която се изкачва по Скалистите планини и Сиера Невада преди да се спусне към Тихоокеанското крайбрежие.

Снимка 311139

10: Пътниците на канадските железници прекарват 3 дни, съзерцавайки златни прерийни полета, скалисти местности и кристалночисти езера, водопади и снежни върхове, както и живописни градчета, преминавайки 4500-те километра от Торонто до Ванкувър.

Снимка 311141

Пътуващите са допълнително облагодетелствани от факта, че вагоните са с панорамен покрив.

Снимка 311132

9: "Роял Раджастан на колела" е луксозен курорт на борда на влак, който отвежда пътниците до храмовете и крепостите в Индия, включително и до легендарния Тадж Махал. Освен на интересните пейзажи и забележителности, пътуващите могат да се насладят и на напълно оборудван СПА център по време на 7-дневното пътуване.

Снимка 311128

8: "Ледниковият експрес" свързва 2 големи планински курорта в швейцарските Алпи, давайки възможност на пътниците да се любуват на обиколка сред заснежените върхове на Швейцария, планинските ливади и села, които сякаш са излезли от приказките.

Снимка 311130

7: "Влакът до облаците" се движи по зигзаговиден маршрут през скалистите Анди от Салта, Аржентина до границата с Чили. Това е един от най-високите влакови маршрути в света.

Снимка 311134

6: Пътуването с най-достъпната жп линия в Африка - "Шонгололо Експрес" включва кратки спирки в природните резервати и занаятчийските пазари в Намибия, Южна Африка и Зимбабве.

Снимка 311133

5: Транссибирската железница осигурява 14-дневна екскурзия из необятната Русия, пътувайки от столицата Москва до Владивосток в Далечния Изток. Тя преминава през обширни пасища и покрай най-дълбокото езеро на Земята - Байкал.

Снимка 311131

4: "Ган" превежда пътниците през огненo червения център на Австралия, давайки възможност да се видят уникални места и природни пейзажи, до които не може да се стигне с друг транспорт.

Снимка 311138

3: Вековният "Ориент Експрес" пренася пътниците в златния век на железопътното пътуване с четирите си официални вечери и елитна атмосфера. Той е истинска класика в пътуването с влак и стига от Лондон до Венеция за 2 дни.

Снимка 311137

2: "ТранзАлпин" дава възможност на пътниците да се насладят на спираши дъха гледки - вдъхновяващи равнини, редуващи се с глетчери и скалисти планини между Крайстчърч и Греймут в Нова Зеландия. Железницата изминава 224-те километра за по-малко от 5 часа.

Снимка 311142

1: "Белмонд Гранд Хибърниан" ще ви пренесе в "блестящия свят на задоволеността", характерен за провинцията в Ирландия. Неговите уютни вагони предлагат невероятни гледки към живописната и очарователна природа на Изумрудения остров. Древните легенди дебнат на всяка крачка, а луксът, елитната кухня и обслужване допълват насладата от преживяването.