Дали става въпрос за пътуване на къси или на по-дълги разстояния, авиотранспортът е един от най-предпочитаните за придвижване. В Европа има достатъчно голям избор от летища, така че да стигнеш до различни кътчета на континента.

И все пак няколко държави на Стария континент не разполагат с аерогари и стигането до тях изисква друг вид транспорт.

Едната от тях, например, е Ватикана. Разбира се, след като се намира в сърцето на Рим, за посетителите е достатъчно лесно да стигнат до там дори с градски транспорт, след като са стигнали със самолет до италианската столица.

Базилаката Св. Петър във Ватикана

Източник: iStock

Базилаката Св. Петър във Ватикана

Другата такава държава също се намира на Ботуша. Става въпрос за Сан Марино, която е петата най-малка страна в света с малко над 33-хилядно население. Тя обаче се намира на няколко километра от летище "Федерико Фелини" в Римини.

Сан Марино

Източник: iStock

Сан Марино

Същото важи и за втората най-малка държава - Монако. Тя също не разполага с аерогара, но най-близкото е на 25 минути път с автомобил - международно летище "Лазурен бряг" в Ница.

Монако

Източник: iStock

Монако

В списъка влиза още миниатюрният Лихтенщайн, който се намира между Австрия и Швейцария. До столицата Вадуц се стига най-лесно от летище "Сан Гален-Алтенрайн" в Швейцария.

Лихтенщайн

Източник: iStock

Лихтенщайн

По същия начин може да се пътува до Андора, като най-близката аерогара е "Жирона-Коста Брава", което се намира на няколко километра от град Жирона.

Андора

Източник: iStock

Андора