В свят, в който пътуването вече е почти табу, хората все повече изпитват нужда да намират все по-пусти и отдалечи от големите градове туристически дестинации. За щастие има много голям голям избор в тази насока, но все пак: какво по-хубаво подводни градове, села.

Ето седем спиращи дъха дестинации, които да посетите, ако сте любители на подобни забележителности.

Шиченг, Китай

Под водите на езерото Киандао в Китай има руини на градове, които са били част от два региона, наречени Chun'an и Sui'an. Градовете са потопени през 1957 г., когато правителството решава да построи водноелектрическа централа в района, според National Geographic.

Днес мястото служи повече за туристическа дестинация.

Известно е също като Езерото на хилядите острови. Това, което сега прилича на група от островчета, всъщност са върховете на планините, потопени заедно с останалата част от града.

Под водата вече може да видите портата към града със статии на митологични същества, издълбани в сградите, като и впечатляващи арки от династията Цин.

Павлопетри- Гърция

Смята се, че Павлопетри е най-старият подводен град в историята. Разположен е на южното крайбрежие на Лакония в Гърция, а наводнението на града се е случило преди около 5000 години. Открит през 1967 г.

"Открили на морското дъно почти завършен град, с улици, сгради, градини, нещо, което прилича на религиозен комплекс и др.", казва Джон Хендерсън от университета в Нотингам след някои открития през 2009 г., според BBC.

Калязин, Русия

Тук няма да е нужно да сте професионални водолази, за да изследвате руините на Калязин в Русия - камбанарията на катедралата й се издига високо над водата.

След революцията през 1917 г., градът престава да престава да бъде важен търговски център и губи властта си. В резултат на това през 1940 г. голяма част от него е потопена след изграждането на резервоара Углич, населението му се мести на по-висока надморска височина.

Сейнт Рома де Сау - Испания

В района на Каталуния има село, наречено Сейнт Рома де Сау, което е изцяло потопено от вода. В селото е имало къщи, мост и романска църква. Камбанарията на църквата излиза от водата.

В периоди на суша всъщност можете да посетите всички руини, останали там.

Медиано, Испания

Още едно испанско село, наводнено заради изграждането на резервоар. Днес все още можете да видите някои от сградите точно над повърхността на водата. Селцето е напълно потопено през 1969 г., а жителите на селото трябваше да напуснат домовете си.

Всички сгради са под водата, с изключение на камбанарията на селската църква от 17-ти век-тя все още се вижда над водите на язовир Медиано.

Порт Роял, Ямайка

В страната се счита, че пристанището е част от културното наследство, само, че е е частично потопено във вода.

През 17-ти век Порт Роял служи като седалище на британското правителство в Ямайка. В даден момент от историята си Порт Роял е любимо място на пиратите и става известен като "най-нечестивия град на земята".

Град Порт Роял е потопен от цунами през 1692 г.

Въпреки че не се поддържа много добре, водите около Порт Роял са археологическа златна мина, "пълни с частици история", според уебсайта на Visit Jamaica.

Изгубените села на Онтарио в Канада

Това понятие обхваща общо 10 канадски града. Всички те са били бивши общини в Онтарио, потопени след изграждането на воден път през 1958 г.

И до днес има тротоари и сгради, които се виждат над повърхността на водата.