Airbnb търси 12 души, за да живеят живота на номади в продължение на една година. Програмата е наречена "Live Anywhere on Airbnb" и ще избере хора, които да живеят безплатно в имоти от портфолиото на Airbnb в продължение на една година - в замяна гостите ще споделят своя опит с Airbnb, пише Business Insider.

Програмата стартира през юли, а избраните късметлии ще прекарат общо 10 месеца в пътуване, което започва през септември. Те ще могат имат до трима придружители.

Airbnb ще предоставя на участниците от 12 000 до 24 000 долара за първите пет месеца, в зависимост от това с колко гости искат да пътуват. Участниците ще получат и пари за транспоррт - около 12 000 долара, в зависимост от броя на придружителите.

Избраниците ще могат да пътуват навсякъде по света - в зависимост от местните ограничения, свързани с COVID. Те сами ще вземат решение за това къде да пътуват и колко време да останат на дадено местоположение.

Airbnb приема заявления за програмата до 30 юни. Кандидатства се на уебсайта на Airbnb. Кандидатите ще трябва да попълнят поредица от въпроси и да разкажат защо искат да живеят като номади.

Ще се изберат 20 финалисти въз основа на критерии като желание за участие в програмата, креативност. Финалистите ще бъдат уведомени, че са избрани до 5 юли. Те ще трябва да изпратят двуминутно видео, в което ще трябва да обяснят защо са кандидатствали.

Новата инициатива на Airbnb идва след нарастващата популярност на дългосрочните престои в частни къщи под наем. Според данни на Airbnb престоят от 28 дни или повече се е увеличил с 10% при нощувки, резервирани от 2019 до 2021 г.