Някои от големите авиокомпании в Европа през последните месеци търпят сериозни критики заради своята политика за разпределяне на местата в самолета на случаен принцип. Причината е, че тази практика принуждава пътниците да плащат допълнителни такси, за да могат да си изберат конкретно място и да стоят до своя близък, с когото пътуват заедно.

Сред най-критикуваните се оказа ирландския нискотарифен превозвач Ryanair, обвиняван, че разделя партньори, приятели и цели семейства на борда.

Проблемът се оказа толкова сериозен, че през февруари Британската администрация за гражданско въздухоплаване обяви, че започва преглед на политиката за разпределяне на местата на борда на авиокомпаниите.

Данните от тяхното проучване показват голямата разлика при техните клиенти, платили допълнителна такса, за да изберат къде да седят, и останалите.

Според тях на първо място по брой на пътниците, посочили в изследването, че са били разделени от групата си, са пътувалите с Ryanair. За такъв случай докладват 35% от анкетираните. На второ място след тях се оказва Emirates, следвана от Virgin Atlantic. За тях тези пътници имат дял съответно 22 и 18 на сто.

Любопитното е, че от регулаторния орган изчисляват колко плащат на година само пътниците от Великобритания, за да могат да си изберат място един до друг - цели 390 милиона паунда.

Infographic: The airlines forcing passengers to sit separately | Statista You will find more infographics at Statista