Оборотът на британската аукционна  къща Christie’s за 2015 г. е 4,8 млрд. фунта стерлинга ($6,8 млрд). Но независимо от големия обем продажби, резултатите са по-слаби с 5 процента от предходната година.

Този резултат е вторият по величина в историята на къщата. Търсенето от страна на колекционерите остава на високо равнище. Започвайки юбилейната за компанията 250 годишнина, сме уверен в запазването на лидерската позиция в бранша, отбелязват от Christie’s пред ТАСС.

Според генералният директор на аукционната къща Патриция Барбизе, Christie’s съумява да се адаптира в сложните пазарни и финансови условия, за  обслужва растящата в географско отношение аудитория от ценители на изкуството. Тя подчертава, че през миналата година 30 на сто от купувачите са били нови клиенти.

Сред най-търсените категории произведения на изкуството през миналата година са били творбите на импресионистите и на модернизма. В този сегмент оборотът е нараснал с 57 процента спрямо 2014 г., достигайки 1,3 млрд фунта ($1,8 млрд).

Независимо от големия спад – 14 % се запазва силен интерес  към следвоенното и съвременното изкуство. Реализацията на предмети и творби от този период е донесъл на аукционната къща 1,5 млрд.  фунта ($2,1 млрд).

С 9% по целия свsт са нараснали продажбите на предмети на изкуството от Азия 478,6 млн. фунта ($678,6 млн.).

Аукционна къща Christie’s е основана в Лондон от английския антиквар Джеймс Кристи  през 1766 година. Към днешния ден, заедно с другата голяма аукционна къща Sotheby's, те заемат  90% от световните продажби  на този пазар.