Пристанищата на туристическите места във Великобритания през последните месеци изглеждат необичайно пусти. С ограничаването на международния туризъм в резултат на пандемията, големите круизни компании сякаш са забравили за Югозападна Англия, разказват от BBC в свой репортаж.

Празните огромни кораби, като Queen Victoria на Cunard, Valor на Carnava и Azura на P&O, обаче се връщат на всеки няколко седмици до британския бряг, за да заредят гориво.

И докато те нямат никакви пътници, един местен моряк използва възможността да организира турове за хора, които искат да видят изоставените круизи отблизо.

Австралия удължава забраната за круизни кораби

Още една от най-популярните туристически дестинации няма да приема круизи

С круизен кораб страната свързва 600 заразени и 15 смъртни случая от Covid-19

Капитал Пол Дирхам организира т.нар. "призрачни корабни турове", като набира желаещите за тях на своята Facebook страница. Обиколките тръгват от кея в Мъдфорд в близост до крайбрежния град Крайстчърч в графство Дорсет.

В тях могат да се включат до 20 души, като по време на пътуването всички те стоят навън на палубата от съображения за сигурност. То трае 2 часа и половина, а билетът за един възрастен е на стойност от 20 паунда или 26 долара.

Пред BBC Дирхам разказва, че първите два тура са били разпродадени само два часа, след като ги е обявил във Facebook.

Той съветва хората, които се включат в обиколките, да си носят собствена храна и напитки, а Дирхам отговаря за тяхното добро преживяване. Със своята лодка Mudeford Ferry капитанът успява да ги отведе на разстояние от около 50 метра от изоставените кораби.

Преди да купи Mudeford Ferry той е работил за круизния оператор P&O Cruises в продължение на три десетилетия, като е бил старши помощник-капитан.