Повече от 37 милиона чуждестранни туристи са посетили Испания за полугодието, което е с 1,8% повече от същия период на миналата година, показват данните на националната статистика (INE).

За месеците януари - юни най-голям брой посещения са реализирали гражданите на Великобритания (над 8,4 млн. души, Германия ( 5,2 млн.) и Франция (4,8 млн.).

Силен ръст отбелязват туристите от Холандия (15,6%), Русия (14,1%) и САЩ (11,8%).

През юни туристическият поток към страната е достигнал 8,5 милиона гости от чужбина, като той се е увеличил с 1,3% в сравнение с аналогичния месец на миналата година.

На екскурзия или почивка са пристигали предимно туристи от Великобритания - 2,2 млн. души, което представлява 25,3% от общия брой за месеца. Следват посещенията от Германия (над 1,2 млн. души) и Франция (902,6 хиляди).

Основна туристическа дестинация в първия летен месец са Балеарските острови, където са почивали 24,8% (более 2,1 млн.) от чуждестранните гости.

Други популярни райони са Каталония с 2 млн. туристи през юни и Андалусия - 1,2 млн. души.

Както показват данните на INE, през юни почти 5,7 милиона чужденци са били самостоятелни туристи, а с туристически пакети са почивали около 2,9 млн. души.

Най-голям брой чуждестранни туристи са пристигнали в страната със самолет - 7,3 млн. души.

Броят на нощувките варира от четири до седем, само малка част от туристите почиват в Испания над 15 дни.