Франция остава най-посещаваната от туристите държава в света и през 2017 година, а Испания надмина САЩ по този показатели и излезе на второ място. Това отбелязва вестник The Telegraph, позовавайки се на данни от Световната туристическа организация към ООН (UNWTO).

Според предварителната класация на UNWTO през миналата година Франция е била посетена от 88,9 милиона пътешественици, Испания от 82,2 милиона, а САЩ - от 72,9 млн. души.

Чуждестранните туристите в Испания са се увеличили само за първите десет месеца на 2017- а с 9 процента. А тези в САЩ, по данни на UNWTO, са се намалили с 4%, което експерти свързват с политиката на президента Доналд Тръмп.

В първата петица на най-популярните за туризъм страни за миналата година влизат още Китай (59,3 млн.) и Италия (57,8 млн.).

Турция значително е подобрила своите позиции, изкачвайки се от десето на шесто място с 39,9 милиона туристи. Същото може да се отбележи и за Мексико, посочва изданието.

Списъкът на десетте най-посещавани държави в света през 2017 г. се допълва от Великобритания, Германия и Тайланд.

В същото време туристическия поток към някои страни се е намалил през миналата година. Например броят на посетилите Южна Корея и Русия е спаднал съответно с 23,9% и 8,4%.

Общият брой на пътешествениците в света през 2017 година е достигнал 1,322 милиарда души. През тази година организацията очаква ръст на туристите от 5% - до 1,388 милиарда души.

Британското издание отбелязва, че този рейтинг на UNWTO има предварителен характер, като окончателните данни ще бъдат публикувани през пролетта.