"Промененият туризъм" е съвместна поредица на Money.bg и Exotic Holiday, която разказва как се промениха международният туризъм и дестинации през последната година. Тя представя още нови непопулярни възможности за пътувания и преживявания на различни места по света.

Да обиколиш Латинска Америка, събрана на едно място в рамките на 48 000 квадратни километра. Да видиш едни от най-екзотичните ѝ плажове с бял ситен пясък, да се изкъпеш в може би най-топлото море, и да изкачиш едни от най-високите върхове в региона на Западните Инди. Това може да се случи само в Доминикана.

Екзотичната държава, заемаща две трети от остров Еспаньола, се равнява на площ, колкото Словакия, като в същото време успява да събере на едно място характерните черти на Латинска Америка. Всъщност, Доминикана е неразривно свързана с историята на континента, тъй като завладяването на Америка започва именно от там.

Островът е открит от Христофор Колумб през 1492 година, а четири години по-късно там е създаден и първият град на американския континент, който днес е столица на страната - Санто Доминго. През следващите вековете след пристигането на испанците Доминикана е завладявана последователно от Франция, повторно от Испания, окупирана е от съседката си - република Хаити, а през първата четвърт на 20-ти век и от САЩ.

Снимка 554447

Източник: iStock

Днес страната е независима и е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Карибския басейн, като една четвърт от посетителите на региона пътуват до Доминикана.

Карибската държава определено има с какво да привлече вниманието на туристите. От една страна е нейната богата история, а от друга - природните ѝ дадености, които съчетават най-високите планини в Карибския басейн, с първенец връх Дуарте, извисяващ се на над 3000 метра, с плодородни долини и безкрайни плажове със ситен бял пясък и тюркоазени води.

Като повечето страни в региона и Доминикана дълго време разчита за значителна част от икономиката си на износа на захарна тръстика, кафе, какао и тютюн. От края на 20-те години на миналия век обаче постепенно се развива секторът на услугите, който към днешна дата е ключов за страната с превес на туризма и финансовите услуги.

Снимка 554450

Източник: iStock

Сред останалите държави в Карибския басейн Доминикана може да се нарече дестинация номер 1 за чуждестранните посетители. Според данни на Световната банка през 2019 година, преди пандемията, тя е била посетена от 7,5 милиона души - повече от населението на България. През настоящата година секторът успява да компенсира значителна част от загубите си от 2020-а, като към август туристите там доближават 3 милиона души.

Най-големият пазар за туристическия сектор в Доминикана са Щатите, следвани от Канада, но страната е любима дестинация и за много европейци особено за французите, руснаците и испанците.

Защо и вие трябва да посетите Доминикана?

Доминикана е една относително малка по площ страна, която за сметка на това съчетава огромно природно разнообразие - от екзотични плажове по 1400-километровото крайбрежие, през драматични островърхи планини и плодородни долини, до пустинните райони.

Снимка 554444

Източник: iStock

Всичко това прави страната истински тропически рай с възможности за всеки вкус - от спокойна почивка на плажа, до планински преживявания. Но Доминикана не е само това.

Страната предлага на посетителите си глътка автентичност в най-чистата ѝ форма със заливи, по които някога са бродили пирати, и викторианска архитектура, която носи европейския дух и напомня за нейната многоцветната и бурна история.

Кога е най-подходящо да пътувате до там?

Климатът на Доминикана е тропически, което означава, че там температурите рядко падат под 26 градуса, а в най-топлите дни те надхвърлят 30 градуса по Целзий. Сезоните са два - сух и дъждовен, като вторият е между април и ноември. Зимните и пролетните месеци у нас са едни от най-подходящите са посещение на Доминикана - от ноември до април, май, когато няма сериозни валежи, а температурите не са прекалено високи.

Какво можете да правите там?

Едно от задължителните неща, които човек трябва да направи, когато пътува до Доминикана, е да посети столицата Санто Доминго. Градът, превърнал се в първия за европейците в Америка, е отправна точка за страната и мястото, което събира в себе си векове история.

Санта Мария

Източник: iStock

Санта Мария

Санто Доминго е столицата на много първи неща - първата европейска крепост в Новия свят - "Ла Форталеса", както и първата катедрала там - Санта Мария. Тя е построена през 1514 година и се намира в посветения на завоевателя Христофор Колумб парк.

Тези забележителности, автентичната архитектура, както и много други ключови места в Санто Доминго са причина старата част на столицата да е защитен от ЮНЕСКО като историческо наследство.

Снимка 554443

Източник: iStock

Остров Саона, който е най-големият остров към провинцията Ла Романа, е друго място, свързано с историята на Америка. Преди идването на европейците, той е бил населяван от местните индианци. Те са живеели в пещери на острова, които могат да бъдат видени и днес.

В края на 15-ти век Саона е открит от Христофор Колумб. Освен богата история обаче мястото е богато и на природни дадености, като то е част от югоизточния национален резерват на Доминикана.

Остров Саона

Източник: iStock

Остров Саона

За хората, които най-вече търсят почивка по бреговете на райски плажове и забавления покрай морето, избор номер 1 е Пунта Кана. Най-големият курорт в източната част на Доминикана предлага преживявания за всеки вкус - от девствени заливи със ситен блестящ пясък и кристални води, през разнообразни водни спортове, до безкраен нощен живот под ритъма на меренге.

Посетителите на Пунта Кана имат възможност да плуват с делфини и морски лъвове, както и да се разхождат измежду огромно разнообразие от палмови дървета, откъдето идва и името на курорта, означаващо "място, където се срещат всички палми".

Снимка 554446

Източник: iStock

Най-популярният плаж в Пунта Кана е Баваро. Освен, че човек може да избира между луксозен петзвезден престой или по-достъпни квартири за туристи, нещото, което не трябва да се пропуска е богатият коралов риф там, който е защитен. Той е любимо място за шнорхелинг и гмуркане.

Снимка 554445

Източник: iStock

Карибите като достъпна дестинация

С тропическия си климат и безбрежно море, Доминикана е перфектното място за зимно бягство от най-студените месеци. Въпреки, че е отдалечена и екзотична дестинация, карибската държава с годините става все по-достъпна.

Желаещите да я посетят могат да го направят между ноември и май точно преди началото на дъждовния период. Такива пакети предлагат от Exotic Holiday.

Цените започват от 1329 лева или малко над 680 евро на човек за 7 нощувки в региона на Плая Баваро. За 7 нощувки в Пунта Кана за периода между ноември и май цените варират от 1078 евро до 1770 евро в зависимост от избрания хотел.

Снимка 554449

Източник: iStock

А какво по-хубаво от това да прекараш Нова година в Доминикана? 7 нощувки с пристигане на 29 декември там струват по 1721 евро на човек, а за по-дълъг престой от 12 нощувки пакетите излизат по 2373 евро на човек.

Пакетите включват двупосочен чартърен полет с включени летищни такси и чекиран багаж, трансфер от летището до хотела и обратно, нощувките в избрания хотел, както медицинска застраховка. В пакетът не влизат допълнителните екскурзии, застраховка "Отмяна на пътуване", както и таксите при пристигане и напускане на страната - общо 30 долара.