Предстоят няколко празнични почивни дни и по традиция много българи ще тръгнат на път. Съседните ни Гърция, Турция и Северна Македония са сред предпочитаните дестинации за празниците. Какви са изискванията за влизане в тези държави заради ковид мерките, обобщава БНТ:

ГЪРЦИЯ

Ако сте решили да прекарате великденските празници в Гърция е препоръчително да изтеглите мобилното приложение Visit Greece, където ще намерите необходимата информация за изискванията при влизане и пребиваване в страната.

На гръцката граница вече не е задължително попълването на формуляр за туристи и посетители.

Българите отново напълниха Одрин: на какви цени пазаруват сирене и хляб?

Българите отново напълниха Одрин: на какви цени пазаруват сирене и хляб?

От 1 февруари бяха облекчени изскванията към пътуващите

Все още обаче в Гърция се влиза със зелен сертификат. Ако притежавате такъв документ не е необходимо да показвате и негативен негативен PCR тест. Зеленият сертификат на входа за Гърция може да показва, че сте ваксиниран, преболедувал или резултат от PCR тест, който важи за срок 72 или бърз тест със срок на годност 24 часа. Пристигащите в Гърция трябва да имат предвид, че на границата могат да бъдат обект на спонтанен тест за ковид. Това означава, че на случаен принцип граничните власти подбират преминаващи през границата, които да бъдат тествани. Трябва да знаете, че ако попаднете в такава селекция, сте длъжни да се тествате, защото в противен случай може да ви върнат и да не ви пуснат в Гърция.

ТУРЦИЯ

От МВнР предупреждават, че е в сила повишено ниво на риск от 3-та степен по 5-степенна скала. Препоръката е да не се пътува в определени райони на страната, освен при необходимост. Повече информация за опасните райони може да получите на интернет страницата на външното ни министерство.

Най-големият круизен кораб в света ще отплава на първото си пътуване

Най-големият круизен кораб в света ще отплава на първото си пътуване

Има множество удобства, включително мини-голф игрище и 10-етажна водна пързалка

Иначе режимът за влизане в Турция вече е по-либерален. Не се изискват никакви документи, свързани с COVID-19 от лицата, които пристигат по суша и вода. За пристигащите със самолет няма да се прилага карантина на лицата, които представят зелен сертификат. Децата под 12-годишна възраст ще бъдат освободени от изискването да представят резултат от PCR или антигенен тест и сертификат за ваксинация.

СЕВЕРНА МАКДОНИЯ

В Република Северна Македония ще се влиза без зелен сертификат, стана ясно преди ден. Това е поредното разхлабване на ковид мерките в страната, след като в края на март отпадна изискването учениците да ходят на училище с маски, маските бяха отменени и в затворени пространства.

Съкращава се времето за пътуване с влак до Бургас и Варна

Съкращава се времето за пътуване с влак до Бургас и Варна

Предвидено е закупуване на нови локомотиви и вагони