Независимо от афинитета на младите хора към новите технологии се оказва, че цели 92% от студентите предпочитат книжните книги и учебници пред електронните такива.

Изследване, проведено от екип изследователи, ръководен от американския професор по лингвистика Наоми Барон, показва, че мнозинството от младежите би предпочело да чете физически книги.

В проучването са се включили студенти от над 300 университета в САЩ, Япония, Германия и Словакия. Почти всички от тях посочили, че се фокусират повече, когато учат от текстове, напечатани на хартия, пише сайтът Mashable.

„Има две основни причини за това. Едната е свързана с това, че според респондентите те се разсейват по-лесно, когато четат от електронна книга или учебник”, казва Барон. „Втората е, че очите им се уморяват по-лесно и получават главоболие, ако четат от мобилно устройство”, допълва той.

По неговите думи има и още едно предимство на хартиените издание – аромата им. Изследването показва, че един от десет човека посочва това като причина да предпочете този вид книга.