Прекарали сте цяла седмица на почивка, но ви се струва, че са минали едва три дена? Не се притеснявайте, това се случва на много хора и си има обяснение. До това усещане водят големите планове за ваканцията и липсата на часове, в които “живееш за мига”.

Има обаче един малък трик, който ще ви помогне да промените това. Необходимо е само да се фокусирате върху качеството на преживяванията си, а не върху количеството им. Психологът Марк Уитман нарича това състояние “класически ваканционен ефект”.

“Всеки момент се усеща като по-продължителен, ако предизвиква повече спомени. Ако изпитвате по-голяма емоция, то това ще направи времето да ви се струва по-дълго. Именно емоциите са нужни за създаването на спомени”, обяснява той, цитиран от сайта LifeHacker.

За лесното запаметяване на повече хубави мигове, Уитман съветва да се избягва прекаленото планиране на пътуванията. По този начин човек по-добре се усеща в настоящето.

Експертът обяснява, че стриктният график кара времето да лети, тъй като заради него човек мислено е вече в бъдещето. Така човек насочва цялата си енергия не в момента, а в предстоящите часове и дни.