Туристите често стават жертва на измамници и това не е изненадващо. В края на краищата, често пътешествениците не познават местните обичаи и в допълнение, те обикновено идват с пари и готовност да похарчат тези пари. 

Дори и най-икономичните туристи могат да станат жертва на измамник, тъй като обикновено мошениците са много изобретателни. 

Ето и най-често срещаните видове измами, които "ужилват" туристите в повечето страни на света. 

Обърнете внимание на валутни бюра с твърде изгодни условия

В много страни обменът на валута се превръща в истински бизнес за измама на туристите, които не знаят обменните курсове на местните пари. 

В някои случаи чейнджбюрата обещават, че ще вземат 0% комисиона за обмяна на валута. 

Това може да е вярно, но в същото време обменният курс да е доста по-висок от официалния и в крайна сметка туристът да загуби, вместо да спечели от примамливото предложение. Да не говорим за "услужливите и щедри" чейнчаджии на улицата.

Снимка 227365

Източник: iStock

Гледайте внимателно за парите си, които обменяте 

Дори ако валутният курс ви изглежда честен, все още не сте имунизирани срещу измами. 

Ето една от най-бруталните измами, направо кражба. Подавате парите си през гишето, я човекът зад негови дава по-малко от очакваното, с обяснението че вие сте дали по-малка сума.

Понякога в чейнджбюрата и особено на улицата измамници пробутват фалшиви или стари, излезли от обращение банкноти. 

Ето защо, избягвайте съмнителни бюра и хора, наблюдавайте внимателно колко пари давате и какво получавате.

Винаги настоявайте да включват брояча в такси 

В някои държави таксиметровите шофьори могат да вземат допълнителни пари от вас, ако разберат, че сте турист и още повече, че сте по-богат чужденец. 

Един от най-популярните начини за измама е да започнете да договаряте някаква обща цена преди началото на пътуването. 

И в този случай пак ще плащате повече, отколкото местното местно лице би платило. 

Ето защо препоръчваме винаги да се изисква използването на брояч в таксито, вместо да се договаряте за изгодна оферта, преди да се качите в колата.

Снимка 210241

Източник: архив БГНЕС

Бъдете бдителни, ако шофьорът предложи да ви отведе някъде другаде 

Този тип измами е много разпространен в страни като Тайланд и Индия. Например, шофьор на такси е съгласен да ви отведе на исканото от вас място, но по пътя започне да прави неочаквани спирания или отклонения до магазини за бижута ли препоръчани от него хотели и ресторанти. Той получава процент от печалбата, а вие може да похарчите доста повече пари от предвиденото за случая.

За това настоявайте твърдо да стигнете до определената цел без спирания и отклонения и ненужни магазини и други примамливи заведения.

Не приемайте подаръци от непознати 

Друг вид измама възниква, когато фалшивите будистки монаси се доближават до вас и подават гривни или медальони. 

Когато един турист приема такъв подарък, мошеникът започва да агресивно изисква пари, понякога за уж благородна кауза. 

Понякога е доста трудно да се откачите от такива нахалници често туристите предпочитат да дадат някакви пари, за да ги оставят на мира.

И според експертите този тип измами може да се случат навсякъде по света - от Ню Йорк до Непал, тъй като се основава на желанието на хората да зачитат други религии и култури. 

Снимка 312132

Източник: News.bg

Понякога хората се преструват, че са глухи и искат пари 

Този тип измама е особено популярен в Европа, хора да се преструват, че са глухи. 

Понякога те се обръщат към туристите с деца и им дават писмени заявки на лист хартия, за ги разчувстват и да им дарят пари за благотворителност. 

Понякога го правят доста агресивно. И освен това, като правило, тези хора определено не са глухи.

В най-добрия случай просто ще се окажете в неловко положение. 

В най-лошия случай - ако мислите твърде дълго, можете да станете жертва на джебчии, които също ще бъдат членове на бандата. 

Не се хващайте на трика с изгубения пръстен 

Този вид измама е много популярен в Париж. Човек идва при вас с пръстен или друго украшение, което изглежда ценно и казва, че ви е видял да го изпускате. 

Когато кажете, че това не е ваше, ще ви бъде предложено да го вземете все пак. 

Ако сте съгласни да го приемете, измамникът казва, че е много беден и иска някакви пари, напомняйки ви за дадения ви от него пръстен.

Експертите твърдят, че това е един от най-старите видове измами. В този случай трябва да кажете, че пръстена не е ваш и да излезете от това място възможно най-бързо. 

Пазете се от джебчиите и от хората, които предупреждават за тях 

Туристите в повечето страни и населени места, без съмнение, трябва да имат предвид, че кражбите са обичайни и вие сте обект на интерес от джебчиите.

В този случай някои измамници използват този номер. Те стоят на места, където няма голям приток на туристи и предупреждават, че в тази област има много джебчии. 

Когато туристите минават пред тях, след като са чули такова предупреждение, неволно проверяват портфейлите си други ценни вещи, прекарват ръцете си в джобовете си. 

Туристите са убедени, че техните портфейли са на място, но това не е за дълго. Измамници виждат къде са портмонетата другите ценни неща и се опитват да ги откраднат. 

Следователно, не само от самите джебчии се страхувайте, но и когато ви предупреждават за тях. Обикновено тези хора са в престъпна комбина. 

И не се доверявайте на всеки, който ви изцапа с кетчуп ризата

Друг вид измама - разходка из туристическите места и "случайно" ви изцапват с кетчуп ризата или блузата , а след това се опитат неловко да я почистват. 

Всичко това служи като разсейваща маневра, тъй като някъде наблизо има друг измамник, който се разхожда наоколо в суматохата и се опитва да открадне портмонето или чантата ви. 

Има различни варианти на този сценарий. Измамници могат "случайно" да се сблъскат с турист, а на земята да се разпилеят много документи. 

Понякога измамници дори помолват туристите да им държат детето им, докато си съберат багажа, в това време други ви обират, тъй като вниманието ви е приковано в ситуацията.