Хайнан, китайският тропически остров, който се опитва да се превърне в световна туристическа атракция, обмисля да позволи на чуждестранните туристи достъп до блокирани в момента интернет страници като YouTube, пише Bloomberg.

Използването на услуги като Facebook и Twitter ще стане разрешено в района на два от най-големите града - Саня и Хайкоу, става ясно от плана на местното правителство. То ще бъде възможно в районите, в които се събират много туристи, се казва в документа, но без да се посочват повече подробности.

Не става ясно дали и предложението е получило подкрепата на националното правителство.

Китай блокира редица чуждестранни страници и социални мрежи чрез сложна мрежа, известна като "Великата огнена стена" ("the Great Firewall"), която ограничава достъпа до услуги като Instagram и Snapchat, както и до чуждестранни медии като New York Times и Wall Street Journal. Повечето от услугите на Google също са забранени.

Островът отскоро позволява и безвизово пътуване за гражданите на 59 страни, сред които и България. Почивката обаче трябва да бъде резервирана през китайска туристическа агенция.