Където и да решите да изпиете една халба бира - дали в някое традиционно заведение в Германия или път в луксозен хотел в Хонконг, има редица фактори, формиращи цената, която ще платите за пивото си.

Един от тях безспорно е стандартът на живот на въпросното място, но още и данъците, видът бира и местните предпочитания към алкохола.

От германската Deutsche Bank могат да ви помогнат в тази посока. Компанията всяка година съставя списък с цените на една халба бира от 500 милилитра по света.

Определено Обединените арабски емирства, Норвегия и Хонконг не са местата, където човек трябва да прекалява с бирата. Там цената на една халба може да надхвърли 8 долара или да доближи 14 лева.

Най-скъпото място за бира се оказва Дубай, където средната стойност на това количество достига 12 долара. В Осло халбата излиза малко по-изгодно - 10,30 долара. В Хонконг и Сингапур пък 500 милилитра пиво се продават за средно над 8 долара.

Сред по-скъпите места за бира са още Цюрих, Ню Йорк, Сан Франциско и Париж.

От друга страна най-евтино сред големите градове в света е пивото във филипинската столица Манила - средно 1,50 долара или около 2,50 лева. Съвсем малко по-скъпа с 10 цента е то в Прага.

На следващите места след нея са Йоханесбург, Мексико, Кейптаун, Варшава и Лисабон, като във всичките тези градове стойността на бирата е под 3 долара или под 5 лева.

Courtesy of: Visual Capitalist