"Промененият туризъм" е съвместна поредица на Money.bg и Exotic Holiday, която разказва как се промениха международният туризъм и дестинации през последната година. Тя представя още нови непопулярни възможности за пътувания и преживявания на различни места по света.

Малдивите са може би мястото, на което човек може да види най-тюркоазеното синьо на океана, най-зеленото на палмите, контрастиращи с най-кристално чистия и мек пясък на света. Малкото кътче от рая, намиращо се в Индийския океан, предлага такива ярки цветове, които човек не би могъл да си представи, че съществуват, докато не отиде там.

Неслучайно точно тези запомнящи се гледки, които човек не би могъл да забрави, са причината островната държава с население малко над половин милион души да се превърне в една от най-желаните дестинации за почивка в света.

Снимка 216607

Източник: Flickr.com

Там, където познатата на европейците тежка индустрия липсва, именно туризмът е индустрията с водещ дял в икономиката. Секторът, който на година привлича 3 пъти повече посетители от цялото население на държавата, осигурява над ¼ от нейния брутен вътрешен продукт (БВП).

Преди туризмът да започне да се развива така бурно, основното препитание на хората на Малдивите е риболовът, както и създаването на традиционните рибарски лодки, наричани дони. Но всичко това се променя с изграждането на първия курорт в страната - Курумба, който към 1972 година разполага с едва 60 легла.

Снимка 546879

Източник: iStock

По данните на ресорното министерство на Малдивите през същата година туристите там са били малко над 33 100 души. Към 2019 година посетителите са достигнали почти 1,5 милиона души. Иначе казано за този период броят на туристите на година се е увеличил с впечатляващите 4380%.

Дубай - малкото рибарско селище, което стана една от най-горещите дестинации в света

Някогашното малко рибарско селище, което стана една от най-горещите дестинации в света

През 2019 година през градът е посрещнал повече от 16 милиона туристи

С времето островната държава се превръща в любима дестинация за посетителите от Западна Европа, Русия, както и от близките пазари, като Индия. През последните години обаче тя става все по-популярна и за пътуващите от Централна и Източна Европа и може да се нарече една от най-предпочитаните дестинации за тях.

Всъщност, изчисленията на министерството на туризма на Малдивите за март 2021 година (един от активните месеци за пътуване там) показват, че сред топ 10 на пазарите за туризма са били Румъния и Чехия, а в топ 20 влизат още Полша, Унгария, България и Словакия.

Снимка 546882

Източник: iStock

Защо си заслужава и вие да посетите Малдивите?

Може да се каже, че този въпрос е риторичен. Надали има човек, който след като види Малдивите поне на снимки, да не си даде сметка, че трябва да отиде там поне веднъж в живота си. Наситените цветове без филтър са достатъчна причина островната страна да се нарежда в няколко класации на престижното американско издание US News & World Report. Според него това е топ 3 дестинацията в света с най-красивите плажове в света, като от изданието посочват, че на всички 1200 острова всеки следващ плаж е по-красив от предишния. А който отиде там, попива на момента спокойствието на този тропически рай и слага забързания си живот на пауза.

Снимка 546878

Източник: iStock

Кога да посетите Малдивите?

Островната държава има тропически климат, като през годината температурите се движат средно между 25 и 32 градуса по Целзий. Най-подходящото време за пътуване до Малдивите е сухият период между ноември и март месец, тъй като през дъждовният период освен влагата, има и силни ветрове. Малдивите са може би и едно от най-добрите места за прекарване на Нова година, тъй като през декември времето там е особено подходящо.

Какво да правите там?

На първо място може би няма по-добро кътче за хората, които търсят спокойствие, уединение и хармония. Малдивите предлагат истинска почивка от забързания начин на живот и от огромните тълпи хора на големите градове. Те са чудесно място човек да остави зад гърба си преследваните амбиции или неуспехите, и да се наслади на настоящия момент в неговата пълнота.

Също така островната страна е едно от най-подходящите места човек да наблюдава как слънцето залязва зад хоризонта на Индийския океан. Заради това и Малдивите са сред предпочитаните дестинации за меден месец от влюбените двойки.

Снимка 546873

Източник: iStock

Но не само това. Островите там предлагат забавления и за хората, които обичат различни активности. Нещо, което не е за изпускане, са кораловите рифове на Малдивите.

Те се нареждат сред най-богатите в света, така че гмуркането и шнорхелинга трябва да присъстват в списъка на всеки, пътуващ там. Нещо важно е обаче, че законите в страната са много строги що се отнася до богатството под морското дъно, така че туристите имат право да гледат до насита, но не могат да вземат нищо за себе си от океанското дъно.

Снимка 546880

Източник: iStock

Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който променя представата за почивка

Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който променя представата за почивка

Плаването с яхта между курортите и непознатите малки заливчета с тюркоазена вода успява да привлече вниманието не само на туристите, но и на местните хора в южната ни съседка

Посетителите на Малдивите могат да се потопят и в историята и културата на страната, като се докоснат до вековното препитание на хората там - риболовът. Ентусиастите могат да се насладят на магичното преживяване на нощния риболов с традиционните лодки дони.

Почитателите на адреналина също няма да останат разочаровани, тъй като плажовете в Малдивите предлагат не само спокойствие и красиви гледки, но и чудесни възможности за тях да "хванат вълната" на борда на своя сърф.

Извън живота на плажа, столицата Мале, която се намира на най-големия остров Каафу, е място, където посетителите да усетят как живеят местните хора. В града живее 1/3 от населението на страната. Мале се смята за едно от привлекателните места за гмуркане на Малдивите. Това е и мястото, на което могат да бъдат видени рибарските селища и малките пристанища към тях, както и богатият рибен пазар.

Снимка 546872

Източник: iStock

Малдивите - екзотика на добра цена

Преди екзотичните дестинации не бяха така популярни за туристите у нас заради по-високите цени на пътуванията до там. Но почивките на такива места през последните години станаха по-привлекателни и достъпни.

7 нощувки на Малдивите в разгара на зимата у нас звучат повече от примамливо. Различни възможности за периода на подходящия за пътуване до там сезон между ноември до март предлагат от Exotic Holiday.

Снимка 546874

Източник: iStock

Пакетите включват чартърен полет до единственото международно летище в страната, намиращо се в Мале и 7 нощувки в луксозни места за настаняване. Офертите варират между 1550 и 2205 евро на човек в зависимост от месеца.

Освен полетите, пакетните цени включват още трансферите от и до летището от хотела, обслужване на английски език, както и медицинска застраховка с покритие от 10 000 евро. В сумата не влизат разходи за PCR тестове, както и допълнителните екскурзии, предлагани на място.