През 2020 година мъж на име Томи Фишър завърши изграждането на стена, с дължина близо 5 километра на стойност 30 милиона долара в Рио Гранде, Тексас. Целта на стената беше да раздели САЩ и Мексико. Сега той търси някой, който да купи съоръжението, съобщава Bloomberg.

Това обаче вероятно ще е доста трудно, особено след като президентът на САЩ Джо Байдън спря изграждането на стената на Тръмп. Това се случи въпреки уверенията на част от администрацията, че може да се опита да запълни "пропуските" в стената.

Според информация на Bloomberg стената, която минава покрай Рио Гранде, разделя САЩ и Мексико, е изградена от 15 000 високи стоманени стъбла.

По думите на Фишър той е започнал да мисли за изграждането на стената като личен проект, когато Тръмп е избран за президент. "Мислех, че това би било много забавно и ще бъде проект, който ще бъде запомнен", заяви Фишър.

През 2019 г. организацията We Build the Wall осигури на компания Fisher Industries 6,9 милиона долара за изграждане на половината участък от стената в Ню Мексико. В края на 2019 г. Фишър започна да строи втори участък, след като получи допълнителни 1,5 милиона долара. По-късно, без финансиране от организацията, продължава да изгражда стената, а цената за нея в крайна сметка се увеличава до 30 милиона долара - 20 пъти повече от първоначално планираното.

Работата на Фишър с We Build the Wall му спечели повече от 2 милиарда долара от договори с администрацията на Тръмп.

Междувременно Международната комисия по границите и водите на САЩ заведе дело срещу Фишър, в обвинение, че водата от реката в близост до стената, е отклонена от конструкцията и има опасност да измести граничните линии между САЩ и Мексико.

Изглежда обаче, че и мигрантите не могат да бъдат спрени да влизат свободно в Америка. През май тази година над 180 000 мигранти без документи са влезли от югозападната граница, според данни от американската митническа и гранична служба. Повече от 50 000 са дошли именно от долината Рио Гранде, където е стената на Фишър.