Куба е остров с богата история, необичайна култура и великолепна природа. Привлича туристите с тесните си улички на стара Хавана, дългите плажове с перфектен бял пясък, своеобразна кухня и интересни традиции. Порталът "Интерфакс-Туризъм" подбра най-интересните забележителности на острова, които задължително трябва да видите, ако решите да посетите Куба.

Крайбрежната алея Малекон в Хавана

Разхождайки се по тази алея, можете да добиете представа за почти цялата история на столицата на Куба. Малекон се простира на 8 км по крайбрежието, свързвайки 14 градски квартала със стари и с модерни сгради. Тук се намират и много значими монументи и паметници. В допълнение, именно на Малекон се провеждат известните карнавали всяка година през февруари. Алеята изглежда най-добре при залез слънце, когато фасадите на сградите красиво проблясват на слънцето.

Капитолий

Тази забележителност се препоръчва за посещение във всички туристически пътеводители за Куба. И това не е случайно. Смята се, че именно тази внушителна сграда олицетворява свободната държава. Правителственият дворец е построен върху блато, което е пресушено и на мястото е създадена ботаническа градина. От всички конструкции с подобна архитектура, 92-метровият купол на забележителната сграда е превъзхождан по височина единствено от куполите на катедралата Свети Павел в Лондон и Свети Петър във Ватикана. До 1959 г. тук е заседавал държавният парламент, но днес в сградата се помещава конгресен център и е възможно всеки да влезе вътре.

Големият театър на Хавана

Това е един от основните обекти на културното наследство на Куба. Сградата е построена през 1915 година и е един от най-големите театри в света, като неговата зала може да побере 1500 гости. Днес това е сцената на националния балет на Куба. Сградата е построена в нео-бароков стил, украсена е с множество фрески и каменни скулптури. Големият театър на Хавана е известен с отличната си акустика. Тук се изнасят представления всеки уикенд.

Къщата на Ърнест Хемингуей

Това е двуетажна къща, разположена сред голяма градина. Тук писателят създава прочутите си произведения - романа "За кого бие камбаната" и повестта "Старецът и морето". Къщата - музей толкова добре пресъздава автентичната атмосфера, че посетителят има усещането, че великият писател току-що е излязъл и скоро ще се върне.

Пред вратата на къщата има ботуши, на леглото стари вестници, на писалището има книги и тетрадки. Цялата експозицията в къщата -музей на Хемингуей в Куба се състои от около 22 хиляди експоната, които разказват много за живота на писателя. Експозицията включва не само книги, а и ловни трофеи, колекция от оръжия, бутилки, чаши и т.н.

Екскурзоводите също често предлагат да посетите "местата на Хемингуей". Те включват не само имението, в което е живял писателят, но и рибарското селище Кочимар, бар-ресторант и хотел, в който писателят е живял преди да купи къщата си.

Крепостта Ла Реал Фуерса

Това е една от най-старите крепости в Латинска Америка, която първоначално е служила за защита от пиратски набези. Сградата е построена през XVI век. Тя е преустройвана и укрепвана няколко пъти. През 2000-те години в крепостта е организиран морски музей, в който по-специално можете да намерите четириметрово копие на най-големия кораб от XVII век. Посетителите могат да видят и истински навигационни инструменти от онези времена и колекция от находки, извадени от морското дъно.

Национален парк Баконао

Разположен е между планините и Карибско море. Това място няма да остави безразлични нито деца, нито възрастни. На територията на парка има повече от 200 скулптури на представители на животинския свят от каменната ера. Има динозаври, мамути и дори древни хора. Всички те са изработени в реален размер.

Моста Бакануягуа

Смята се за най-високото място на острова - височината му е 110 метра. Има наблюдателна площадка, от която се открива прекрасна гледка към островната държава. Мостът стои на 40 колони, дължината му е повече от 300 м, а ширината му е около 2 м. При пътуване с автомобил по моста, дори със средна скорост, се създава усещането за полет.

Тринидад

Градът, основан през 1514 г. от конкистадора Диего Веласкес, не случайно се нарича музей под открито небе. Той е съхранил в целия му блясък историческото си колониално наследство и сякаш е замръзнал във времето, предоставяйки ни уникалната възможност да видим архитектурата и усетим атмосферата на времето, когато градът е бил основен център на търговията със захар.

Островите Кайо Ларго и Кайо Коко

Това са малки острови близо до големия кубински остров, като първият се намира на юг в Карибско море, а вторият на север в Атлантическия океан. И двата острова са известни със своите бели пясъчни плажове и луксозни хотели от големи международни вериги. Малките острови ще се харесат на любителите на луксозната плажна почивка и екскурзии, свързани с природата и наблюдението на животни и морски обитатели.