При пресмятането на бюджета за пътуване един от най-големите разходи е този за нощувки. Храната също е нещо, което трябва да бъде калкулирано в сметката, а разходката с туристически автобус не е задължителна, но добра опция.

Къде обаче трябва да си приготвим минимум една заплата, за да покрием тези разходи за почивка за един уикенд? Post Office Travel Money изготвят всяка година списък със средните цени в този аспект в различни дестинации в Европа.

За 2018 година най-скъпата от тях се оказва Амстердам. Изчисленията сочат, че там две нощувки в хотел, меню за двама и билети за туристическия автобус може да достигнат впечатляващата сума от 534,51 паунда.

Иначе казано за там човек трябва да си подготви повече от една средна българска заплата, която към края на 2017 година се изчислява на 1095 лева или 490 британски паунда. Над тази граница са и разходите в другите два града в топ 3 на най-скъпите европейски дестинации - Осло и Рейкявик.

В класацията, където разходите са най-големи, влизат още Венеция, Дъблин, Хелзинки и Стокхолм. За там необходимата сума е над 380 паунда.

Infographic: Europe's most expensive city break destinations | Statista You will find more infographics at Statista

От Post Office Travel Money обаче дават поглед и върху най-изгодните дестинации на Стария континент за 2018 година. На първо място сред тях е Краков с разходи за две нощувки, храна и туристически автобус от 164,80 паунда. Под 180 паунда са те още във Вилнюс и Рига.

Сред най-изгодните алтернатили са още Варшава, Будапеща, Москва и Прага. На последно място в класацията със средни разходи от 200,42 паунда е столицата на южната ни съседка Атина.

Infographic: Europe's cheapest city break destinations | Statista You will find more infographics at Statista