Трупането на богатство е възможно независимо от финансово състояние или образование. Но вярванията и възгледите относно парите могат да играят огромна роля за това дали един човек ще забогатее или не.

От инвеститора Уорън Бъфет и предприемача Марк Кубан до Опра Уинфри, Business Insider подбира цитати на милиардери относно парите, които ще променят гледната ви точка за бизнеса, инвестициите и успеха.

Много от техните гледни точки са еднакви: те не измерват успеха с размера на парите, които правят. Парите не са крайната цел и не ги определят, но е важно разумната инвестиция.

Ето какво казват някои от най-богатите мъже и жени в света за парите:

 • "Ще ви кажа как да станете богати. Страхувайте, когато другите са алчни. Бъдете алчни, когато другите се страхуват. "- Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway.
 • "Причината, поради която успях да бъда толкова успешна във финансово отношение, е, че фокусът ми никога и никога за една минута не е бил върху пари." - Опра Уинфри, бизнес магнат.
 • "Ако бяхме мотивирани от пари, отдавна щяхме да продадем компанията." - Лари Пейдж, съосновател на Google и бивш главен изпълнителен директор на Alphabet Inc.
 • "Мога да разбера, че желанието за милиони долари, има известна свобода, значима свобода, която идва с това. Но след като постигнете това и много повече, ще ви кажа, че няма много голяма разлика." - Бил Гейтс, съосновател на Microsoft.
 • "Винаги сте слушали фразата, че парите не ви купуват щастие. Въпреки това винаги дълбоко в съзнанието си смятах, че много пари ще ми купят малко щастие. Но това всъщност не е вярно." - Сергей Брин, съосновател на Google и бивш президент на Alphabet Inc.
 • "Ако имате по-малко от 1 милион долара, вие знаете как да похарчите парите си. Над 1 милиард долара - това не са вече вашите пари.Парите, които имам днес, са отговорност. Това е доверието на хората към мен." - Джак Ма, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на Alibaba Group.
 • "Когато започнете пътуването си, първото нещо, което трябва да направите, е да изхвърлите закупената от магазина карта и да започнете да рисувате своя собствена." - Майкъл Дел, главен изпълнителен директор на Dell Inc.
 • "Никога не съм мислил да стана богат. Никога не ми е минавало през ума. Това, което наистина ме мотивира, беше да се опитам да постигна нещо." - Шелдън Аделсън, председател и главен изпълнителен директор на Las Vegas Sands Corporation.
 • "Богатството не е като интелектът." - Лари Елисън, съосновател и технически директор на Oracle.
 • "Да бъдеш уверен и да вярваш в собственото си достойнство е необходимото нещо, за да постигнеш своя потенциал." - Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Facebook.
 • "Моята философия е, че ако имам някакви пари, аз ги инвестирам в нови начинания, не ги държа за себе си." - Ричард Брансън, основател на Virgin Group.
 • "Познавайте бизнеса и индустрията си по-добре от всеки друг по света. Обичайте това, което правите или не го правите. "- Марк Кубан, предприемач.
 • "Това е естеството на парите - независимо дали имате или не, независимо дали го искате или не, независимо дали ви харесва или не, те ще се опитат да определят ежедневието ви. Нашата задача като хора е да не го позволяваме"- Фил Найт, съосновател на Nike.
 • "Когато погледна назад в каквато и да е била част от миналото ми и успехите, най-голямата ми награда са хората и връзките, които съм изградил. Парите са случайност. " - Рей Далио, основател на Bridgewater Associates.
 • Когато един малък бизнес се разрасне, както стана с eBay, това има мултиплициращ ефект. Това създава други малки компании, които го снабдяват с интелектуален капитал, стоки и услуги." - Мег Уитман, главен изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise