Завод за преработка за отпадъци - тези думи свързваме единствено с мръсотия и непоносима миризма. Оказва се обаче, че не навсякъде това е така и някои хора дори ходят на екскурзии до подобни сгради. Тези сгради обаче не са какви да е, а са произведения на големия австрийски архитект Фриденсрайх Хундертвасер, които опазват околната среда по най-модерния начин.

"Шпителау" във Виена

прилича на сцена от филма "Чарли и шоколадовата фабрика". Заводът за преработка на боклук от десетилетия снабдява с ток и топла вода голяма част от Виена, но също така се е превърнал в местна забележителност.

Макар и да звучи странно - заводът е разположен в близост до центъра на града - в северната част край Дунавският канал. Това изобщо не е случайно, тъй като голяма част от  част от боклука се генерира именно там.

Заводът бил построен през 1969 г., но имал мрачен, промишлен вид.

Снимка 575931

Източник: iStock Images

През 1987 г. в сградата избухва пожар, който унищожил големи участъци от инсталацията за изгаряне на отпадъци. Фасадата на топлофикацията била напълно унищожена. 

Кметът на Виена по това време Хелмут Цилк разпоредил възстановяване на сградата. Заповедтта му била "Шпителау" да бъде оборудван с най-модерните за времето си технологии за преработка на отпадъци и опазване на околната среда. Но не само това! Заводът трябвало да се превърне в грандиозен архитектурен шедьовър, който да се впише в архитектурата на центъра на града.

Изявленият природозащитник, любител на природата и известен с нестандартните си сгради архитект Фриденсрайх Хундертвасер бил натоварен със задачата да проектира новия завод.

Реновираната сграда била завършена през 1992 година. Фасадата отговаряла на взискателния вкус на виенчани - извисяваща се на 126 метра кула-комин със златна топка на върха, покрив със зеленина и дървета, разноцветни стени, украсени с малки стъкълца и мозайки. 

Сградата е една от най-впечатляващите във Виена и дори влиза в туристическите маршрути, наравно с Пратера и дворците Шьонбрун и Белведере.

Зад красивата фасада на завода се крие вторият по мощност производител на топла вода в австрийската столица. "Шпителау" отоплява над 60 000 домакинства и няколко големи болници. В него се изгарят около 250 000 тона битови отпадъци годишно и се произвеждат 40 000 MWh електроенергия и 470 000 MWh топлоенергия.

Безопасността на термичната обработка за околната среда е гарантирана от сложна система от пречистващи филтри.

Заводът разполага с една от най-модерните системи за пречистване на димните газове в света и рециклира отпадъците на най-високо екологично ниво. В допълнение, системата за денитрификация на димните газове е инсталирана за първи път в света, именно в инсталацията за термично третиране на отпадъци "Шпителау". Благодарение на тези мерки заводът работи по особено щадящ околната среда начин.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Заводът "Майсима" в Осака

изглежда като многоцветен замък. Фабриката за преработка на боклук е изградена през 2001 г. и в Осака, Япония и е проектирана като "австрийската си сестра" от архитекта Фриденсрайх Хундертвасер. 

Заводът изглежда толкова необичайно, че някои хора го бъркат с част от близкото Universal Studio Japan.

Сградата е не само уникална за гледане, но всъщност е и доста високотехнологична.  Фабриката има капацитет за изгаряне на 900 тона боклук дневно, който се съхранява в бетонна яма, дълбока 44 метра. Кoгато боклукът се изгаря, парата се използва, за да генерира енергия и след това тази мощност се влага в само изгаряне на боклука.

Самата сграда е 7-етажна, с площ над 50 000 кв. м., а край нея и върху покрива й са засадени повече от 16 000 дървета.

Заводът е една от туристическите атракции на Япония и ежегодно се посещава от 17 000 души, идващи от близо и далеч, за да научат за функциите и процесите на това екологично съвременно съоръжение за предотвратяване на замърсяването. 

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.