Индийският щат Утар Прадеш ще се опита да счупи световния рекорд за най-голям брой дървета, засадени в период от 24 часа.

Като част от добре координирани усилия за борба с изменението на климата, властите в най-многолюдния щат на Индия се надяват да подобрят значително рекорда от 2013 г., когато са засадени 847 275 дръвчета за денонощие. Тяхната цел сега е да засадят 50 милиона дървета за 24 часа, пише GreenTech.bg.

“Светът вече осъзнава, че са необходими сериозни усилия за намаляване на въглеродните емисии, за да се смекчат последиците от глобалното изменение на климата”, казва главният министър на щата Акилеш Ядав, цитиран от Асошиейтед прес. “Утар Прадеш вече положи началото в това отношение”.

Ядав направи този коментар пред доброволци, които се събраха в град Каннауж. На повече от 800 000 души из целия щат са дадени милиони фиданки за засаждане на определени за целта места по протежение на пътища, релсови трасета и горски райони.

По време на преговорите за климата в Париж през декември 2015 индийското правителство обеща да увеличи горското покритие до 95 милиона хектара до 2030 година.

Говорител на местните власти, заяви пред Асошиейтед прес, че новозасадените дървета ще бъдат наблюдавани чрез въздушна фотография, за да се проследи колко от тях ще се хванат и пораснат. Обикновено само около 60 процента от фиданки оцеляват, заявиха длъжностните лица.

Според последните статистики от 2013 г., едва 5,96% от територията на щата е гориста зона. Амбицията на местната власт е делът на горските масиви да се увеличи до 33%.