Туристическият поток от Русия към Европа това лято е намалял с 90-95% в сравнение с лятото преди Covid 2019. При това руснаците са много по-склонни от преди да се обърнат към услугите на туроператорите за пътувания до страни от Страия континент, съобщи Асоциацията на туроператорите на Русия ( АТОР).

"През първата половина на годината потокът от туристи към Европа, според граничната служба на ФСБ, е намалял с 85% в сравнение с 2019 година. До края на лятото спадът може да бъде 90-95%, тъй този сезон винаги е бил най-популярен за пътувания до страните от европейския континент. Туристите, които все пак са решили да прекарат ваканцията си в страните от ЕС, летят до там с трансфери, избират хотели на високо ниво, а пътуванията се организират предимно чрез туроператори", се казва в доклада на АТОР, цитирана от Интерфакс.

Турция създава авиокомпания, за да не губи руските туристи

Турция създава авиокомпания, за да не губи руските туристи

Властите ще отпуснат и заем от $300 милиона за подкрепа на туроператорите

От организацията припомнят, че от март 2022 г. поради санкциите няма директни полети между Русия и европейските страни, с изключение на Сърбия. През лятото руснаците най-често, според туроператорите, са пътували до Европа през летищата на Турция, Обединените арабски емирства, Армения, Финландия, балтийските страни и Сърбия. Някои туристи използваха бизнес авиация за пътуване.

"Ако преди пандемията Европа постепенно се превърна в дестинация за предимно самостоятелен туризъм, тази година ситуацията се промени драматично. Повечето туристи пътуваха до Европа от Русия с помощта на туроператори. В организирания сегмент търсенето също намаля със 75-80 % спрямо лятото на 2019 г., но това е по-малко от спада на пазара като цяло", отбелязват от асоциацията.

"Туроператорът може да закупи билет на чуждестранна авиокомпания за туристи, имаше повече безплатни прозорци за визи за туроператорите. Също така туроператорът може да плати за настаняване в европейски хотели, след като туристът плати за пътуването в Русия в рубли. В същото време туристите закупиха от туроператорите както пълни туристически пакети, така и индивидуални услуги за настаняване", каза ATOР.

На фона на санкциите - три популярни туристически държави потвърдиха, че чакат руските туристи

На фона на санкциите - три популярни туристически държави потвърдиха, че чакат руските туристи

Турция не въвежда никакви ограничения спрямо руските туристи

Най-популярните държави в Европа сред организираните туристи това лято са Гърция, Испания, Италия, Франция. Гърция е начело благодарение преди всичко на лоялната визова политика. На практика нямаше евтини турове до Европа поради рязкото увеличение на самолетните билети. Най-голямо търсене е имало за хотели 4-5* и хотели със системата "ол инклузив", тъй като туристите искали да плащат предварително за всички възможни услуги в Русия.

"Всички европейски партньори продължиха да си сътрудничат както обикновено, нямаше особени затруднения с тях. Чуждите компании са готови да продължат да приемат руски туристи. Визите се превърнаха в пречка за пътуване. Дълбочината на среща за виза беше повече от месец , някои европейски страни разглеждаха документи много дълго време", казват туроператорите.