Рядко копие на First Folio ("Комедии, истории и трагедии") на Шекспир се продаде за почти 10 милиона долара, превръщайки се в най-скъпото литературно произведение, което някога се е появявало на търг, според Christie's.

Колекцията от 36 пиеси, публикувана малко след смъртта на драматурга, е едно от едва петте пълни копия, които все още са в частни собственици, пише CNN.

Колекцията се смята за една от най-важните от литература на английски език. Тя съдържа 18 творби, които преди това не са се появявали в печат и в противен случай биха били загубени в историята, включително "Макбет" и "Дванадесета нощ".

Публикувана е през 1623 г. от актьорите Джон Хеминге и Хенри Кондел, приятели на английския драматург и официално е озаглавена "Комедии, истории и трагедии". Екземплярът, продаден в сряда, е първият пълен екземпляр, който се появи на търг.

Наддаването продължава шест минути между трима купувачи. В крайна сметка книгата е закупена от търговец на книги и антикварят Стефан Ловентайл за 9,98 милиона долара. Той описва оригиналните фолиа на Шекспир като "свещения граал на книгите".

"The First Folio е най-великото произведение на английски език, със сигурност най-голямото произведение на театъра, така че това е нещо, което всеки, който обича интелектуализма, трябва да разглежда като божествен обект", каза той.

Въпреки че са произведени около 750 копия на The First Folio, известно е, че само 235 са оцелели до наши дни. От тях само 56 се считат за пълни, като почти всички от тях сега се държат от институции в САЩ и Великобритания, според Christie's, според чийто каталог за продажба "изключителната рядкост на артикула не може да бъде надценена".

Крайната продажна цена надхвърли прогнозите на аукционната къща, която беше предвидила в най-добрите оферти от 4 до 6 милиона долара. Редица други артикули бяха продадени за седемцифрени суми - включително килим от династията Мин за над 1,7 милиона долара.